Корисні спеції, які перетворюють страви на довершений делікатес без шкоди для здоров'я

02 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Перелік доступних та корисних підсилювачів смаку, які окрім оригінального смаку ще й на додачу поліпшать самопочуття та настрій.

Уявити сучасну кулінарію без спецій, прянощів та приправ просто неможливо. Саме ці додатки відіграють роль завершальної крапки та вносять особливі неповторні відтінки в уже майже готову страву. Втім, мало хто з пересічних українців може чітко сказати чим саме різняться між собою ці підсилювачі смаку. Спробуємо пояснити. Спеції - це регулятор інтенсивності смаку і консистенції страви. Їх додають у їжу у процесі приготування для того, щоб посилити смак, зробити його солодким, солоним або гострим. Такий собі підсилювач, який змушує активно працювати ваші смакові рецептори. Цукор, сіль, чорний мелений перець і перець чилі, сода, гірчиця, хрін, лимонна кислота - це все також спеції. Вони не створюють багатогранних смакових відтінків, ніяк не впливають на запах і можуть бути при цьому абсолютно будь-якого походження. У категорію “прянощі” потрапляє будь-яка духмяна трава, натурального походження. Окрім апетитного запаху, прянощі можуть надавати їжі пекучого, терпкого або гіркого смаку. Так, наприклад, перець. Якщо чорний мелений перець і перець чилі можна віднести до спецій, тому що вони тільки надають страві пікантності та гостроти, то духмяний перець горошком і мелена паприка належать до прянощів, оскільки, окрім смакових відтінків, вони також надають страв і аромат. А ось приправа - це вже більш широке поняття. У складі приправи можуть бути присутні і спеції, і прянощі, і ароматизатори, і емульгатори тощо. До приправ також можна віднести усі соуси, а також сухі суміші. Однак попри це приправи не є самостійним продуктом: це своєрідний мікс, який включає різноманітні компоненти задля підсилення та зміни смаку страви. Прикладами можуть слугувати різноманітні соуси, а також поєднання декількох видів сухих прянощів - наприклад, каррі, соєвий соус, а також різноманітні соуси на кшталт кетчупу, майонезу, барбекю-соусу або тартару. Однак спеції, приправи та прянощі поєднує одне: усі вони є так званими підсилювачами смаку та апетиту. Потрапляючи до рота вони одразу починають взаємодіяти з нашим організмом викликаючи ти чи інші реакції. Презентуємо вашій увазі підбірку п'яти найбільш універсальних та корисних спецій, які ідеально впишуться в нашу гастрокультуру.

Куркума Куркума є універсальною, оскільки не має специфічного смаку та запаху. Вважається, що за допомогою цієї спеції можна вивести з організму важкі метали та радіонукліди, сповільнити процеси старіння, нормалізувати рівень холестерину в крові та зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Зрештою, куркума ідеально пасує до салатів, м'яса та рису. Денна норма: 0,5 ч. л. Кмин Специфічний кмин смакує далеко не всім.  Це насіння дворічної ефірно-олійної трав’янистої рослини має достатньо різкий запах та незвичайний смак. Однак доведено, що у цієї спеції великий набір лікувальних властивостей: тонізуюча, седативна, спазмолітична, бактерицидна та жовчогінна. Також у кмині велика кількість вітаміну Е, він допомагає нормалізувати роботу ШКТ, підходить для лікування гастриту та спазмів шлунку. Мелений кмин часто додають до страв, які не піддаються тепловій обробці, — салатів, паштетів, сирів. А цілим насіння кмину вживається здебільшого для приготування різних виробів з тіста (його навіть називали "пекарською спецією"), додається до червоного буряку, свіжої та квашеної капусти, у картоплю, супи, ковбаси. Вважається, що найкращим та найкориснішим є чорний кмин (у народі цю спецію називають “чорнушкою”), його цілющі властивості відкрили ще  8 тисяч років тому. У подрібненому вигляді кмин прикрасить смак салатів, паштетів, сирів, а цілі насіння насолодять гастрономічний смак у випічці, підійдуть для свіжої та квашеної капусти, буряків, картоплі, ковбас та супів. Денна норма: 1 ч. л. Імбир Корінь імбиру володіє гострим, інтенсивним і злегка цитрусовим ароматом. Його використовують як знеболювальний, протизапальний, протиспазматичний і ранозагоювальний засіб. Імбир можна додавати у чай, в овочі і випічку, а також в заправку для різних салатів. Це також обов’язкова приправа до страв із сирої риби – японці вважають, що імбир має протиглисну дію. А взагалі імбир підходить практично для всіх страв: солодких, солоних, кислих, для супів, салатів, соусів та напоїв. Зважте, що якщо додати імбир на початку приготування страви, смак і аромат будуть набагато сильніші. Денна норма: має не перевищувати 4 г. Кориця Кориця — ідеальна спеція, яка багата на залізо, кальцій та марганець. Кориця покращує кровообіг, підвищує загальний тонус організму та зміцнює імунітет, стимулює обмін речовин, а її аромат стимулює роботу мозку, викликає відчуття ситості та спокою. Відзначається, що кориця магазинна, подрібнена в порошок, яка при цьому має низьку ціну, не може бути натуральною корицею. Залежно від країни виробництва, це може бути подрібнене листя або інші складові рослини. Справжня кориця, яку рекомендують використовувати при цукровому діабеті, видобувається з коріння рослини і проходить довгий процес обробки. Найчастіше продукт продається в невеликих трубочках, однак і їх необхідно вміти відрізняти від підробки. Оригінальна кориця ідеально смакує з чаєм, кавою, підходить для пирогів та випічки, прикрасить смак вівсянки та фруктів. Також її додають у солодкі та тушковані страви та до у будь-яких кулінарних виробів з яблук. Денна норма: 0,5 ч. л. Суміш перців Суміш перців — краще, ніж використання в їжі якогось одного виду. Адже: - червоний перець допоможе уникнути серцево-судинних захворювань та знизить рівень холестерину в крові; - чорний перець нормалізує роботу нервової системи та покращить травлення; - рожевий перець відомий своїми антибактеріальними властивостями; - білий перець очистить організм від радіації та токсинів, посилить імунітет, знизить серцево-судинних захворювань та захворювань печінки. Змішайте кілька видів перцю, або придбайте вже готову суміш та із задоволенням покращуйте смак страв із користю для власного здоров'я. Суміш перців ідеально смакує із салатами, м'ясом, а також відмінно підійде для додавання в різноманітні супи та випічку. Денна норма: 0,25-0,5 кавової ложечки. Отже, використовувати спеції корисно, правильно та необхідно. Але потрібно пам’ятати, що "передозування" підсилювачами може зробити страву неїстівною. Тому під час експериментів на кухні слід радимо дотримуватися рецептури та мати відчуття міри.