Гастротур у минуле: картопляна товчанка із додаванням квасолі та маку
овчанка — це один з найпоширеніших гарнірів в українській кухні, який активно готували наші предки ще 100 років тому. Деякі з істориків вважають, що страва виникла на території сучасної Тернопільщини та максимально обєднала вимоги до калорійності та смаку готової страви. Класична товчанка являє собою пюре з відвареної картоплі і квасолі, які окремо варять а потім товчуть. Потім туди додають мак і все це ретельно перемішують. У випадку відсутності квасолі використати можна будь-які бобові на ваш розсуд. Головне у цій страві – ретельне подріблення та змішування складових страви, а також завзяття із яким ви поринатимете у гастротрадиції минулого
Інгрідієнти:
Картопля – 3-4 шт.
Квасоля – ½ склянки
Лавровий лист – 1 шт.
Духмяний перець – 2 горошини
Мак –3 ст. л.
Вершкове масло – 50 г
Сіль та перець та часник – за смаком
Спосіб приготування:
1. Очистіть 3-4 картоплини від шкірки і наріжте довільними шматочками. Відваріть в підсоленій воді з додаванням одного лаврового листа і двох горошин духмяного перцю до готовності. Квасолю (½ склянки) відваріть до готовності. Відвар злийте – він нам більше не знадобиться. За бажанням можна використовувати і червону консервовану квасолю.
2. Воду з готової картоплі злийте в чашку і відставте, лавровий лист і духмяний перець витягніть. Перекладіть квасолю до картоплі, додайте мак та 50 г вершкового масла.
3. Добре розтовчіть картоплю з квасолею, щоб квасоля максимально розім'ялася. За необхідності долийте картопляного відвару, регулюючи таким чином консистенцію товчанки. До готової страви додайте сіл та спеції за смаком.