Полтавці прикручують тепло у будинку, щоб зменшити суми платіжок

13 січня 2022 0
Щоб зекономити на платіжках, полтавцям доводиться зменшувати подачу тепла в оселях. У деяких будинках біля квартир стоять регулятори, щоб мешканці самі могли контролювати постачання тепла. Проте такі пристрої є не у всіх.



Полтавці нарікають на високі ціни за платіжки на тепло. Андрій Хіль проживає у будинку з автономним опаленням. Торік чоловік платив тисячу гривень щомісяця. Цьогоріч аби економити – зменшує опалення.

"Завдяки термоголовці ми можемо додавати й прибирати температуру. Але коли дуже холодно, то відповідно додаємо. Щоб зекономити інколи доводиться трохи тепліше вдягатися", – сказав полтавець Андрій Хіль.

Біля кожної квартири у будинку стоять регулятори, щоб мешканці самі могли контролювати постачання тепла.

"Кожен з мешканців може регулювати собі температуру. Є крани, які просто закривають. У мешканців ще є кран для регулювання подачі тепла. Тобто, якщо спекотно, то прикрутили або якщо холодно, то додати", – додав полтавець Андрій Хіль.

Проте пристрої є не у всіх будинках.

"Платити дуже дорого. А щоб сказати, що тепло у квартирі, то не скажу. Опалення таке собі, то теплі батареї, то ні. І дуже дорого. Як мамі у декретній відпустці за 860 гривень, то сплачувати до трьох тисяч за тепло дуже дорого", – зазначила полтавка Яна Купрієнеко.

"Наші бабусі економлять, прикручують там газ. Потім всім нам холодно, до нас приходять сваряться, а вони економлять", – розповіла полтавка Людмила Ціось.

Ціна за подачу тепла для полтавців не змінилася, говорять в "Полтавателоенерго".

"Вартість самих платіжок проти минулого року майже не змінилася. Ми можемо говорити про коливання вартості тільки коштом температурних режимів теплоспоживання", – зауважив речник КП "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

У деяких будинках навіть жарко, розповідають містяни.

"У хаті нормально, ходимо нормально. Жалітися немає на що. Не холодно", – сказала полтавка Тамара Капко.

"У мене дуже спекотно, я у вітальні сплю з відчиненим вікном, можу так всю ніч проспати", – додала полтавка Алла Колесник.

Щоб у будинку було тепло, а у платіжках не з’являлися космічні суми, краще утеплити будинок, радить експерт.

"Фактично у старому житловому фонді, де немає лічильників та температурних регуляторів, то потрібно просто максимально утеплювати власні будівлі, щоб зменшити втрати тепла зсередини приміщення", – прокоментував співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Так зробили жителі будинку на вулиці Полюсній, 10.

"На цей час ми утеплили десь половину будинку. І наші платіжки зменшилися приблизно на 45 відсотків", – розказав член правління ОСББ Полюсна, 10 Леонід Андрюшаєв.

Також у цьому будинку стоять циркуляційні помпи, які регулюють подачу тепла у будинок. Це дає додаткову економію.

"Також ми поставили контролер. Найосновніший прилад. Тут ми можемо контролювати температуру у будинку", – додав член правління ОСББ Полюсна, 10 Леонід Андрюшаєв.

Підвищення тарифів українці можуть очікувати вже наступного опалювального сезону, говорить експерт.

"У 2022 році очікується подорожчання практично всіх комунальних послуг. Теплопостачання цей сезон не змінюється, але саме опалення дорожчає, тільки воно не запроваджене через меморандум між Кабміном, Нафтогазом та Асоціації міст України", – зауважив експерт з питань ЖКГ Олег Попенко.

У комунальному підприємстві "Полтаватеплоенерго" зазначили, що найближчим часом для полтавців зростати тарифи на тепло не будуть.