Галина Мневська - письменниця доби Розстріляного відродження

23 серпня 2022 0
Дар'я Жученя
Історія життя письменниці, яка пережила сталінські репресії.

Галина Іванівна Мневська - українська письменниця доби Розстріляного відродження, перекладач, актриса, педагог.  

Народилася 16 листопада 1895 у селі Каланденці Полтавської губернії в інтелігентній родині. Мати працювала вчителькою, а батько – чиновником.  

Галина Мневська працювала актрисою та реалізовувала себе в літературі. 1921 року побачила світ її збірка «Шляхом чуття».  

1921 року вона вийшла заміж за ще одного втікача з УНР, Клима Поліщука. Незабаром у них народилася донька Леся.      

З 1925 року Галина – член літературної організації «Плуг». Найпомітніші твори цього періоду «Ілішва», «Бабський бунт», «Жага» та інші.  

1931 року їй за звинуваченням в українському націоналізмі дали 5 років заслання.  

Померла Галина Мневська 21 березня 1955 року.  

Про життя Галини Мневської в засланні та нове кохання, яке вона там знайшла, читайте в матеріалі книги "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, що раніше ми писали про Миколу Степаненка - доктора філософії та журналіста, який працював в університетах США.