У Мачухах планують облаштувати цех з утилізації ртутних ламп

29 березня 2021 0
У Мачухах планують облаштувати цех з утилізації небезпечних відходів. Однак місцеві переймаються за стан навколишнього середовища та написали звернення до Департаменту екології. Питання створення цеху має вирішити Міндовкілля.

Ртутні термометри та люмінесцентні лампи – ці й інші небезпечні відходи планують утилізовувати під Полтавою в селі Мачухи. Однак, місцеві проти такого сусідства.

"Мій двір виходить на той яр. Напевно, найперша дихати цими повітрям буду я, в колодязі буде те, що вони будуть перероблювати. Але не тільки ж до мене, а інших сусідів", – розказала місцева жителька Тетяна Борейко.

"Я категорично проти будівництва й діяльності переробного заводу. На цьому заводі планують перероблювати ртутовмісні лампи та медичне обладнання, термометри й інше. Перероблювання буде здійснюватися шляхом спалювання", – розповів місцевий житель Андрій Мосієнко.

Місцеві про облаштування заводу дізналися на сайті громади. Люди відразу почали бити на сполох. Написали лист-звернення в Департамент екології та природних ресурсів, а ті своєю чергою перенаправили його до Міндовкілля.

 "Оцінку впливу на довкілля проводить Міністерство. Воно вивчає й буде вносити свою результати й висновки. Але поки цього висновку немає", – повідомив начальник відділу департаменту екології Полтавської ОДА Михайло Савченко.

Займатися утилізацією буде підприємство "Полекозахист". Вивозити небезпечні відходи будуть з екобуса, який курсує містом

"Навіть ще не було громадських слухань, щоб я могла донести звіт та всі огляди на нашу плановану діяльність. Перш за все, ми отримуємо всі дозволи, будемо роз'яснювати всім охочим й відповідати на питання, щодо роботи цієї діяльності. Це все буде прозоро" – розповіла директор стратегічного розвитку "Полекозахиста" Вікторія Кіреєва.

Запустити процес утилізації небезпечних відходів планують на цій території.

Раніше ця ділянка належала залізобетонному заводу, наразі будівля закинута. Загальна площа місцевості понад 950 квадратних метрів. А до найближчих житлових будинків близько одного кілометра.

"У громадськості ще є шанс взяти участь в процедурі. Тому що, ще немає звіту з оцінки впливу на довкілля. Після того, як він буде розроблений, громадськість буде мати час впродовж місяця для того аби прокоментувати цей звіт. А рішення громадськості мають брати до уваги", – розповіла керівниця юридичного відділу "Екологія-право-людина" Ольга Мелень-Забрамна.

У Львові теж є такий завод, він розташований в межах міста. Коли саме з’явиться установа у Полтаві поки невідомо, адже все залежить від висновку Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Тільки після позитивного рішення Міністерства, зможуть розробляти проєктну документацію на будівництво.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення