У Полтаві у житловому районі добудували теплоелектростанцію

17 лютого 2021 0
На одному із заводів у Полтаві завершили будівництво біоелектростанції. Роботи зі зведення конструкцій тривали два роки. Там, під "коробкою" восьмиповерхової споруди встановили установку, яка вироблятиме теплову й електричну енергію для заводу.

На цьому підприємстві, яке розташовується у житловому районі міста, добудували теплоелектростанцію. Для вироблення тепла, в ній використовуватимуть біопаливо.

"Якщо ми до прикладу беремо спалювання сільськогосподарських відходів, то там при вирощуванні використовують дуже багато пестицидів. І відповідно, залишки цих пестицидів лишаються в цій продукції й є можливість появи цих продуктів при спалюванні", – розповів Павло Писаренко, науковий керівник лабораторії агроекологічного моніторингу.

Останні кілька днів на ТЕЦ проводять пускові роботи. Про це зазначили у Департаменті з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради. З початком цих робіт, у Полтаві почали фіксувати погіршення показників у повітрі.

"Безпосередньо на території, де розташовується завод, ситуація стабільна. Не критична, але і не в межах норми. Показники кожну годину змінюються. Саме там, на заводі у нас пиломіра немає, але є у тому районі. І так, зміни повітря помітні, проте не критичні", – розказала Анна Воробйова, фахівець КО "Інституту розвитку міста".

Вже за кілька тижнів нова теплоелектростанція має запрацювати на повну.

"Не зважаючи на те, на якому паливі вона працює, у повітря будуть шкідливі викиди. А тут поряд житлові забудови й треба розуміти чи є у них відповідна документація, згідно з екологічним законодавством", – розʼяснив Павло Писаренко, науковий керівник лабораторії агроекологічного моніторингу.

На підприємстві ситуацію, щодо наявності дозвільних документів не прокоментували.

"А до чого тут дозвільні документи? Ви ж не перевірчий орган, а журналіст. Я не маю повноважень коментувати. Якщо у вас є запит відправляйте на електронну адресу", – розповів менеджер підприємства.

Журналісти телеканалу написали офіційні запити до підприємства та до Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА на доступ до інформації. Відповідь мають надати впродовж пʼяти робочих днів.

Марина Голега, Сергій Чорномаз, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення