На "Павленківському" ринку продають несезонну полуницю

05 листопада 2021 0
У Полтаві на ринку "Павленківський" чоловік з багажника своєї машини продає полуницю. Продавець запевняє, що вирощує ягоди у власному городі. Щодня полуницю перевіряють на нітрати в лабораторії. Кількість шкідливих домішок в ягоді не перевищена.



Попри те, що на календарі листопад на "Павленківському" ринку продають полуницю. Продавець стверджує, що ягоди екологічно чисті й він вирощує їх на своєму городі.

"Самостійно вирощуємо у Новосанжарському районі. Вона абсолютно чиста, ми тільки поливаємо й жодної хімії чи то добрив не додаємо. Не в теплиці, ми накриваємо її на ніч, коли заморозки, а зранку розкриваємо, коли сонечко й так вона дозріває", – сказав продавець Олег Олександрович.

Коштує такий стакан з полуницею 70 гривень. Чоловік говорить, що це – вже останній врожай, але полтавці не наважуються купувати несезонні ягоди.

"Ні, не купували б. Ми вже якось наїлися під час сезону. Ми купляємо, коли організм вимагає. Для українця, якось дорогувато, тому що пенсії та зарплати дуже маленькі", – вважає полтавка Світлана Стігар.

 "Я не купував би, напевно вона вирощена в теплиці або на різних мінеральних добривах. Напевно вона шкідлива для здоров’я. Зависока ціна, якось дорого", – сказав полтавець Олег Джурка.

"Я полуницю не купую, але сама вирощує малину. Вона до цього часу нічим не підживлюється, лише натуральними. Якось дорого", – розповіла Тамара.
Продавець перевіряє полуницю на якість щодня у місцевій лабораторії. Кореспонденти теж вирішили дослідити ягоду на кількість нітратів, однак вже в іншій установі. Для цього працівники лабораторії висушили полуницю, поєднали її зі спеціальним розчином та за допомогою приладу виміряли кількість шкідливих речовин.
 "Не регламентується допустима кількість нітратів у полуниці, але за рекомендацією можна прирівнювати полуницю до максимальної кількості нітратів у кавуні. Це 60 міліграмів на один кілограм. Ми дослідили полуницю середня проба вийшла 15,7 міліграма, тому можна сказати, що продукція відповідає вимогам", – повідомив лікар ветеринарної медицини Сергій Тертишник.

Перед вживанням несезонні фрукти і ягоди потрібно ретельно вимити й у разі можливості зняти верхню шкірку.

"Свіжі овочі й фрукти ми споживаємо без термічної обробки. Тобто в тому вигляді в якому й купуємо й ніяк не переробляємо. То всі ці шкідливі організми можуть потрапляти до нашого організму", – наголосила доцентка кафедри товарознавства ПУЕТ Олена Горячова.
Окрім того, експертка радить восени вживати сезоні фрукти – яблука, груші, виноград або хурму.