На Полтавщині чоловіку, який службовою недбалістю завдав державі понад 250 тис. грн збитків, призначили штраф

05 серпня 2021 0
Тетяна Наказненко
Засудили чоловіка, який своєю службовою недбалістю спричинив відділу культури і туризму Шишацької селищної ради збитків на понад 250 тис. грн.

51 000 грн штрафу призначив Шишацький районний суд директорові приватного підприємства "Домашич", яке здійснює діяльність у сфері інжинірингу, геології, геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, за службову недбалість. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

У тексті вироку йдеться, що 24 вересня 2018 року він уклав договір "Про надання послуг з технічного нагляду та виконання повноважень замовника" з відділом культури і туризму Шишацької селищної ради по об'кту "Капітальний ремонт сільського будинку культури на вулиці Новоселівка ІІ,11 у селі Покровське Шишацької тергромади".

Однак, він не виконав умов договору щодо здійснення контролю за дотриманням проєктних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, неналежно виконавши свої службові обов'язки. Чоловік підписав акти приймання виконаних будівельних робіт, які підрядна  організація не зробила, що призвело до спричинення державі, в особі відділу культури і туризму   Шишацької селищної ради, матеріальних збитків на загальну суму 103 624 грн.  

Окрім цього, 8 жовтня 2018 року обвинувачений уклав договір з відділом культури і туризму Шишацької селищної ради на здійснення технічного нагляду та виконання повноважень замовника по об'єкту "Капітальний ремонт сільського будинку культури на вулиці Центральна, 47 у селі Шафранівка Шишацької тергромади".

Утім, чоловік порушив умови зазначеного договору, неналежно виконавши свої службові обов'язки. Він знову підписав акти приймання виконаних будівельних робіт, які підрядна організація не здійснила у повному обсязі. У результаті, відділу культури і туризму Шишацької селищної ради спричинені збитки у розмірі 150 901 грн.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у скоєнні правопорушення визнав повністю. Просив зменшити розмір судових витрат з огляду на незадовільний фінансовий стан та стан здоров'я.  

Таким чином, чоловіка визнали винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1  ст. 367 (службова недбалість, тобто неналежне виконання службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди державним інтересам) Кримінального кодексу України.

Також чоловіка позбавили права займатися діяльністю у сфері інжинірингу, геології, геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, строком на рік.  

З нього мають стягнути на користь держави 20 000 грн витрат, пов'язаних з залученням експертів.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.