Чеський аналог полтавських галушок: незвичайна та смачна страва з картоплі

27 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Старовинний рецепт картопляних кнедлів із карамелізованою цибулею" ідеальний як гарнір, так і як основна страва.

Книдлі, або кнедлики досить популярна страва східноєвропейської кухні. Вони особливо шановані в українській, польській та чеській кухні. В останній ці відварні шматочки тіста вважають справжньою національною стравою на рівні з французьким багетом та італійською пастою.    Традиційні книдлі готують з борошна з додаванням сиру, картоплі та яєць, варять на парі, а подають з різними підливами. У галицькій кухні зустрічається назва "варяниці з булки". Ця страва схожа на розпарений білий хліб.    Багато століть тому подібні кульки з борошна, яєць та води робили у Китаї та стародавньому Єгипті.  А от перші рецепти історики виявили у Стародавньому Римі, у кулінарній книзі Апіція. Втім сучасна назва страви походить від німецького слова knödel — «вузол», до чеської мови воно увійшло на початку ХІХ ст. І хоча страва існувала ще в середньовічній Чехії, вона тоді називалася інакше — «бухти», «бухтички».     На той час кнедлики вважали їжею бідняків, тому на багатих столах знаті їх не бачили. Лише наприкінці XVIII ст. борошняні та картопляні кульки стали подавати як гарнір до інших страв. Зазвичай їх фарширували фруктами та м'ясом, або сиром.    Кнедлики з кислою капустою були улюбленою стравою бравого вояка Швейка - літературного персонажа чеського письменника Ярослава Гашека, маршрут подорожі якого пролягав і територією нинішньої України.  Книдлі згадує у книзі "Матеріали до українсько-руської етнології" (1899) український етнограф та фольклорист Володимир Гнатюк. Отже, пропонуємо і вам приготувати старовинну страву із вишуканою карамелізованою цибулею.    Інгредієнти:  Картопля варена - 0,5 кг  Картопля сира - 1 кг  Крохмаль картопляний - 3 ч. л  Сіль, перець - до смаку  Цибуля - 2 шт  Олія - 2 ст л  Масло - 20 г  Цукор - 1 ч. л  Спосіб приготування:  1. Варену картоплю розімнути товкачиком. Картоплю можна відварити як в мундирах, так і почищену.  2. До цієї маси додати потерту на терці і відтиснуту від зайвої рідини картоплю, крохмаль, ретельно перемішати.  3. З утвореної маси формувати кульки, завбільшки з м'ячик для настільного тенісу. Можна і більші - але тоді їх треба буде трішки довше варити.  4. Обкачувати у борошні - це полегшить формування книдлів.  5. На Закарпатті популярні книдлі зі сливами  6. Якщо ви вирішите згодом зробити книдлі з начинкою, то набирайте трохи картопляної маси в столову ложку, розрівнюйте, а на середину викладайте начинку - солений сир чи сливи - і заліплюйте, формуючи кульку.  7. Варити книдлі, кидаючи в окріп. Вони готові, коли піднімуться на поверхню. Готовність можна перевірити - діставши і розрізавши один.  8. Засмачити карамелізованою цибулею. Для цього завчасно розігріти сковороду з олією та грудкою масла, висипати порізану грубо напівкільцями цибулю. І підсмажити, помішуючи, до зарум'янення. Зменшити вогонь і всипати цукор, помішуючи смажити до готовності.  9. Подавати книдлі з карамелізованою цибулею. Додатково можна додати сметану.