У громадському транспорті Полтави тестують електронний квиток

02 грудня 2021 0
Протягом тижні у полтавському громадському транспорті тестують електронний квиток. Поки що кондукторів лише навчають працювати з валідаторами, однак вже скоро цей пристрій може стати звичним для полтавців.




У Полтаві громадському транспорті працюють електронні валідатори. Щоправда, тільки в тестовому режимі, та й не на всіх маршрутах. Полтавка Тетяна громадським транспортом користується щодня, дівчина каже, що вже чекає на впровадження електронного квитка у місті.

"Не завжди є дрібні гроші на проїзд. Доводиться йти до банкомата й знімати гроші, так що це буде дуже зручно", – розповіла полтавка Тетяна Лощакова.

Загалом же полтавці до впровадження електронного квитка ставляться позитивно.

"Про електронний квиток дуже багато не знаю, але я вважаю, що це потрібно, це простіше ніж використовувати кишенькові гроші для оплати. Картою простіше буде ніж грошима", – сказав полтавець Сергій Омельченко.

"Так один раз купив і все, не треба постійно думати, що тобі треба гроші", – каже полтавка Людмила.

"Це дуже зручно, ми були з чоловіком за кордоном, то ми розраховувалися тільки карткою. Це гарний варіант, я думаю", – розповіла полтавка Марина Панченко.

"Я думаю, що пенсіонерам буде не дуже зручно, а молодому поколінню буде зручніше", – сказала полтавка Владислава Рисована.

В день коли відбувається тестування, на лініях одночасно працює десять кондукторів, які вчаться працювати з інновацією.

"Сьогодні працюємо перший день, знайомимося з валідатором. Зараз працюємо зі звичайними квитками, ці даємо, а коли пізніше введуть картки, тоді буде й так і так розрахунок", – розповіла кондуктор Оксана Зінько.

Наразі валідатори тестують лише у комунальному транспорті, приватні перевізники очікують, що до них інновації дійдуть впродовж кількох наступних місяців.

"Як для перевізника негативно в тому плані, що це ж доведеться сплачувати комісійні, й це неприємне явище. Як для полтавця, то це позитив, бо зовсім інші можливості. Ці всі кошти стануть прозорими", – повідомив голова асоціації перевізників Полтавщини сказав Юрій Лупаєнко.
Організація, яка впроваджує електронний квиток у Полтаві – ТОВ "Фарго Сістемс". На даний час все обладнання закуплено їхнім коштом. Згодом підприємство братиме відсоток з кожної поїздки.

"По-перше, це зручність для пасажира, це відсутність готівки. Будуть залучені безготівкові розрахунки за картками різних типів. Людям ці картки дадуть змогу дешевше сплачувати за проїзд, робити пересадки без оплат", – сказав технічний представник ТОВ "Фарго Сістемс" Вячеслав Поспєлов.

Повноцінно впровадити електронний квиток у Полтаві планують до кінця 2022 року. ТОВ "Фарго Сістемс" представило дизайн карток, якими полтавці користуватимуться у якості оплати проїзду у громадському транспорті Полтави.