Куди звертатися, якщо у хімчистці зіпсували ваш одяг

19 січня 2022 0
Якщо Ви віддали свої речі до хімчистки слід звернути увагу на квитанцію, яку мають надати в установі. У документі зазначають відсоток зношення речі, де 10 – це новий одяг, а 75 – речі, які не підлягають відновленню.






Полтавка Олена Лівенцова два тижні тому віддала своє пальто до однієї з місцевих хімчисток. Значних плям на одязі не було, однак після прання з’явилися деякі дефекти.

"По-перше, змінився колір, якщо раніше воно білим, то стало жовто-сірим. Змінилася форма, коли, я його одягнула, то рукав підскочив й з’явилися хвилі. На самому пальто, були ось такі пошкодження, на тканині з'явилися смуги", – розповіла полтавка Олена Лівенцова.

Якщо ви теж вирішили віддати свої речі до хімчистки. Треба звернути увагу на квитанцію, яку мають надати в установі. У документі повинні зазначити відсоток зношення речі, де 10 відсотків – це новий одяг, до 50 відсотків – речі з суттєвими недоліками, які легко виправити та понад 75 відсотків – одяг, який не підлягає відновленню. Крім того, слід вказати вартість товару, щоб вразі пошкодження, компанія виплатила Вам половину цих коштів.

"Коли ставлять відсоток зношення більш як 75, це говорить про те, що установа, яка виконує послугу не несе відповідальність. Вони інколи нахабніють й просто орієнтуються на те, що покупці не знають законів й не знають, що хімчистки так позбавляються відповідальності", – зазначив виконавчий директор союзу споживачів України Максим Несміянов.

Якщо увагу на квитанцію Ви не звернули, можна написати скаргу до Держпродспоживслужби. В заяві варто вказати, яка установа порушила правила споживачів та детально розписати проблему.

Щоб подати заяву до Держпродспоживслужби з собою потрібно мати скаргу та копію документа, який засвідчує факт надання послуг у закладі та копію паспорта.

Якщо і в цій установі на звернення не реагують, варто звертатися до суду.

"У своїй позивній заяві можна виставляти вимогу про відшкодування моральної шкоди. Також є важливим те, що судовий збір, згідно із законом України "Про захист прав споживачів", в такому випадку не сплачується", – відзначив юрист Богдан Яненко.

Не завжди у пошкодженні речі винні працівники хімчистки. Буваєть випадки, коли речі виготовлені з неякісних матеріалів. У таких випадках працівники хімчистки можуть відмовитися відновлювати речі, розповіла керуюча партнерка мережі хімчисток Києва.

"Нам достатньо власної експертизи для того, щоб ми зрозуміли є наша вина чи ні. У нас були випадки, коли ми були в суді й нас перевіряли експерти під час експертиз. Ми отримували підтвердження експертів про недобросовісних виробників", – розповіла керуюча партнерка мережі хімчисток Світлана Юлдашева.

Тому, коли віддаєте речі у хімчистку, зверніть увагу деталях, які підлягають відновленню й встановіть оціночну вартість.