В центрі міста встановлюють габаритні літні майданчики

21 травня 2021 0
У Полтаві почали встановлювати габаритні літні майданчики в центрі міста. Підприємці на це дозвіл отримали. Однак, такі конструкції за рекомендаціями не повинні кріпитися до бруківки та до будівель, але ці вимоги порушують.


Вулиця Стрітенська. Тут біля багатоповерхівки підприємці починають встановлювати додаткову конструкцію для приймання відвідувачів, а саме – літній майданчик. Споруда габаритна й тому місцеві жителі проти такого сусідства.

 "Я не знаю жодного мешканця, який би був задоволений. Адже тут знаходиться проїзд й прохід і це фасадна червона лінія будинку. Права мешканців багатоповерхівки порушуються, адже ми не можемо користуватися цієї територією, яку зайняла комерційна структура", – розповів співвласник багатоповерхівки Владислав Гутиря.

Якщо літній майданчик встановлюють на прибудинкової території, то підприємці мають попередньо це узгодити з мешканцями будинку. Окрім того, такі конструкції за рекомендаціями не повинні кріпитися до бруківки та до будівель, а для того аби їх встановити власники мають отримати дозвіл.

 "Ми намагаємося, щоб майданчики були впритул до будівлі. Прохід повинен бути до дороги два з половиною – три метри або ж така відстань й від будівлі до проходу", – член комісії з питань розміщення тимчасових споруд Євген Дикань.

 Однак, під час спорудження цієї споруди норм не дотримуються, хоча дозвільні документи на розміщення є.

– Конструкції впивали в бруківку? – запитали ми
– Так, але ніяких проблем немає в нас є витяг з протоколу. В нас була перевірка з благоустрою в нас є дозвіл тому все добре, – відповіла адміністраторка ресторану Яна.

 "Ми щодня проводимо перевірки літніх майданчиків, у всіх майданчиків є дозволи. Ті про які говорите ви, теж є дозвільні папери", – розповів начальник інспекції з контролю за благоустроєм Максим Малько.

Окрім того, що деякі конструкції порушують рекомендовані норми, вони ще й паплюжать історичний центр міста.

 "В нашому місті будуються такі стаціонарні споруди, які перекривають перший поверх історичних будівель й крім всього іншого заважають проходу по вулицях. Зрозуміло, що оглянути пам’ятки в таких умовах вкрай важко. І якщо говорити про збереження історичного середовища, то зрозуміло, що такі конструкції неприйнятні", – вважає представниця ГО "Save Poltava" Оксана Бєлявська.

До прикладу, майданчики, які не заважають вивчати архітектуру міста встановленні у Львові. Там конструкції не габаритні та не мають важкого накриття.