ДТП у Полтаві: водієві легковика призначили штраф

28 січня 2022 0
Тетяна Наказненко
На 51 000 грн оштрафували водія легковика, який у Полтаві скоїв аварію. Тоді поранень зазнала пасажирка автомобіля.

51 000 грн штрафу з позбавленням права керування транспортним засобом строком на два роки призначив Київський районний суд Полтави чоловікові, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду. Відповідний вирок оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з текстом вироку, 11 січня 2020 року близько 7:45 обвинувачений рухався автомобілем "Samand EL" з перевищенням дозволеної швидкістю на вулиці Маршала Бірюзова. На регульованому перехресті вулиць Маршала Бірюзова та Петра Юрченка водій не вжив заходів для зменшення швидкості та зіткнувся з автомобілем "Skoda Octavia Tour", який рухаючись у зустрічному напрямку, повертав ліворуч на зелений сигнал світлофору на вулиці Петра Юрченка.

У результаті аварії, згідно з висновком судово-медичної експертизи, пасажирка "Skoda Octavia Tour" отримала тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у пред'явленому обвинуваченні не визнавав повністю, вважав винуватими у дорожньо-транспортній пригоді водія "Skoda", а також потерпілу, яка не була пристебнута паском безпеки. Пояснював, що правил дорожнього руху не порушував.

Утім, під час судових дебатів чоловік змінив свою позицію та пояснив, що у вчиненому кримінальному правопорушенні щиро кається, просить вибачення у потерпілої та просить не позбавляти його права керування транспортними засобами, оскільки працює водієм та має на утриманні малолітню дитину.

Потерпіла в суді пояснила, що обвинувачений жодного разу не вибачився перед нею, поводився агресивно, не відшкодував моральної шкоди.

Таким чином, водія "Samand EL" суд визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

З чоловіка на користь Департаменту охорони здоров`я Полтавської обласної державної адміністрації мають стягнути 6 240 грн витрат на лікування потерпілої.        

З ПРАТ "СК "Євроінс Україна" та Моторно-транспортне страхове бюро України мають стягнути солідарно на користь потерпілої 11 711 грн матеріальної та 585 грн моральної шкоди.

Крім цього, засуджений на користь потерпілої має сплатити 30 000 грн моральної шкоди.

Також з нього мають стягнути частину судових витрат за залучення експертів на користь держави в сумі 3 741 грн.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.