Де безпечно відпочивати та скуплятись: незалежний огляд шести полтавських ТЦ

12 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Журналісти PTV перевірили найбільш безпечні та найменш надійні укриття в ТЦ у Полтаві.


 

"В Україні - війна, нехтувати повітряною тривогою - це злочин, що в черговий раз показала трагедія в "Амсторі", - таку заяву зробив міський голова Кременчука Віталій Малецький після ракетного обстрілу ТЦ "Амстор" у Кременчуці. Тоді в наслідок обстрілу загинуло 20 людей та понад 60 отримали поранення різного ступеню тяжкості, а одну особу й досі вважають безвісти зниклою. Тож, після цієї кременчуцької трагедії питання безпеки та персоналу ТЦ під час оголошення повітряних тривог стало  нагальним, а також показало справжнє ставлення власників та адміністрації ТЦ до людей.

Задля вашої безпеки журналісти PTV перевірили шість полтавських торгівельно-розважальних центри та дізналися, яких заходів вони вжили для безпеки персоналу та відвідувачів.

ТЦ "Мир"


Єдиний ТЦ у мікрорайоні Левада об’єднує в собі кількадесят торгових точок різного спрямування. Тому, навіть, у будень зранку він переповнений відвідувачами. За словами керуючої ТЦ Людмили Бездільної, щодня заклад відвідують понад три тисячі людей.

"Ми не маємо власного укриття, тому ми домовилися аби люди з ТЦ могли спокійно йти до найближчих багатоповерхових будинків та церкви. Там їх радо приймають, тож у місцях найбільшого скупчення відвідувачів ми розмістили оголошення куди з адресами цих укриттів а також розмістили вказівники для безпечної евакуації сходами", - повідомила керуюча ТЦ.


Також Людмила Бездільна зазначила, що  вони вже вдруге за останні півтори тижні пройшли інспекцію ДСНС та до кінця цього тижня очікують на ще один їхній візит. Задля відповідності усім вимогам вони покращили план евакуації для обох поверхів, додали більше інформаційних аркушів та спільно з фахівцями ДСНС провели інструктаж для працівників торгових точок.

"Багато робиться для безпеки як працівників так і відвідувачів. Але до укриттів люди практично не йдуть. Навіть, призупинення платіжних операцій не впливає на їхню свідомість. Так, намагаємось їх вмовити пройти в укриття, але виганяти з приміщення насильно ми не маємо права. Тому повітряну тривогу в нас в більшості випадків відвідувачі перечікують по-під стіною на першому поверсі. І навіть трагедія у ТЦ "Амстор" не вплинула на їхню самосвідомість та особисту відповідальність", – зауважила Людмила Бездільна.

 

ТЦ "Конкорд"

Щодо Конкорду, то там на думку наших оглядачів, до питання безпеки поставились двояко. Так, починаючи з другого поверху, там відкриті проходи до евакуаційних сходів, але майже у кожному кроці простежується якась непослідовність. Так проходи до сходів відкриті, але тільки на другому поверсі працюють одразу кілька таких проходів та є відповідні познаки на дверях в холі. А от на третьому та на четвертому більшість таких проходів сховані у магазинах чи розважальних точках, тому, не знаючи про це вийти безпечно фактично нереально. І якщо на третьому поверсі один вихід все ж таки кидається в очі, то на четвертому помітити його просто  нереально. Тому найбільш раціональним є вихід через кінотеатр Візорія. До речі, з усіх трьох зал у них також є додаткові виходи, аби не створювати натовп, а сам вихід позначений зеленим маркуванням.


Щодо сходів, то вони хоч і ведуть на перший поверх, але самі двері на вулицю там чомусь зачинені. Ми перевірили вихід з боку 27 школи і вийти з будівлі нам так і не вдалось.



Щодо планів евакуації, то їх всього два на поверх і вони не відмічені як суспільнозначущі документи. Просто по два аркуші власноруч прикріплені до колон скотчем з розрахунко на один поверх.



Щодо позитивних моментів, то біля основних сходів до "Сільпо", а також на першому поверсі у холі розміщено кілька оголошень про алгоритми дії у випадку повітряної тривоги та безпечні локації де можна її перечекати.

Також, працівники магазинів повідомляють, що з кінця лютого з власної ініціативи відпрацювали механізми дій у разі повітряної тривоги і торговий центр не чинив їм у цьому перешкод.

"На наступний день після трагедії з "Амстором" керівництво ТЦ видало розпорядження, яке зобов’язує нас у випадку оголошення повітряної тривоги закривати магазин та йти разом з відвідувачами у більш безпечне місце. В іншому випадку отримаєм чималий штраф. Але ми це і до цього робили і, скажу чесно, евакуаційних виходів та сходів нам вистачає. Натовп ми не створюємо. Припускаю, що зараз це пов’язано з тим що літо – не надто навантажений сезон для магазинів. Тут зараз дуже мало відвідувачів. Але переконана, що навіть взимку складнощів з масовим переміщенням до укриттів теж не виникне", – ділиться керуюча взуттєвим магазином на третьому поверсі Марина Юхно.





ТЦ "Паровоз"

Невеличкий ТЦ у мікрорайоні Сади-2 планувався як потужне місце для торгівлі і розваг, яке щодня відвідуватимуть сотні, а то й тисячі місцевих покупців. Але зараз він переживає не найкращі часи, тому наразі тут фактично працюють "Еко-маркет", дитяча кімната на третьому поверсі та приватний фотограф.

Але вимоги з безпеки ніхто не відміняв. Під час огляду ТЦ помітили, що на третьому поверсі відкритий прохід до одних сходів. Інший закритий ролетним бар’єром.  Це пояснили тим, що відвідувачів там не настільки багато і вони можуть скористатися і одними сходами. Також там був відсутній план евакуації. Але враховуючи, що варіант виходу там був всього один, це не є суттєвим з точки зору відвідувача. На другому ситуація була значно краще – відкриті були обидві східцеві спуски, а також поблизу них розміщувався план евакуації з поверху. На першому взагалі рясніло від об'яв про припинення роботи супермаркету під час повітряної тривоги, а також поблизу шкафчиків для речей розмістили великий евакуаційний план супермаркету.

За словами керуючої магазину "Еко-маркет" Наталії Цибулько, до ракетної загрози вона відразу ж поставилась відповідально. І хоча з боку адміністрації ТЦ, не надходили якісь окремі розпорядження, вона з власної ініціативи повісила евакуаційні плани, розмістила оголошення, проінструктувала усіх без виключення працівників торгівельного центру та власноруч намалювала стрілки до найближчого укриття, куди тепер водить відвідувачів та працівників.

"Принципово малювала стрілки жовтою фарбою. Адже цей відтінок є оптимальним для людей з слабким зором і вони теж можуть його побачити. Також,, ще наприкінці лютого вдалося домовитись з власниками найближчої піцерії (150 м від будівлі ТЦ) та облаштувати підвал під укриття. Там дуже міцні стіни, є електрика, а завдяки людям там з’явився нормальний диван та піддони по типу східців. Також, періодично приносимо туди воду і поводимо відвідувачів прямо до дверей. Наші ж працівники здебільшого обирають в якості укриття прибудову з чорного входу супермаркету. Там досить міцні стіни, немає вікон, а також наявні два виходи. Якщо бачимо що хтось з відвідувачів об’єктивно не піде до підвалу, забираємо до себе у прибудову", - наголосила Наталія Цибулько.

Але разом з тим, вона наголосила, що відвідувачі майже не ходять в укриття і тому там періодично вхід заростає півтораметровою травою. Навіть, недавня трагедія в Кременчуці не змінила свідомість людей і  вони часто нехтують повітряною тривогою та вимагають працівників продовжувати їх обслуговувати, попри повідомлення про ракетну загрозу.

 

ТЦ "Екватор"

У торгівельному центрі "Екватор" до заходів безпеки ставляться вкрай серйозно і це видно ще на вході. Усюди оголошення про призупинення роботи ТЦ під час тривоги, а також вказівні маркування на підлозі та вітринах магазинів (роздруковані на яскравому папері та розміщені на рівні людських очей). Такі самі маркування розміщені у технічних коридорах та туалетах.

За словами заступниці керуючого ТЦ Лесі Чорної, вдень заклад відвідує близько семи тисяч людей, тому майже на кожному кроці розміщено подібні вказівники з інформацією про бомбосховище.


"Також у коридорі розміщено збільшений план евакуації на випадок надзвичайної ситуації з кольоровими позначками усіх виходів з ТЦ. До речі, усі наші додаткові магнітні двері, у випадку спрацювання тривоги, автоматично розблоковуються і люди за бажанням можуть вийти з закладу або самостійно попрямувати до нашого укриття. Зауважу, що потрапити до ТЦ після оголошення повітряної тривоги неможливо. У цей час ми працюємо тільки на вихід, а усі магазини зачинені", - зауважила Леся Чорна.

Щодо укриття, то воно може вмістити понад 600 осіб, обладнане місцями для сидіння, резервуарами з технічною водою, туалетами та надійною вентиляційною системою. За словами керуючої закладу, воно дісталося у спадок від колишнього заводу на базі якого і збудований "Екватор". І хоча його привели до ладу, через багаторічний простій воно ще потребує зусиль для створення максимально комфортних умов перебування.

"У нас в укриття йдуть всі. І скажу чесно, так не страшно. У гурті відчувається підтримка, хтось завжди зможе розрадити чи подати водички. Працівники, навіть, зібрали собі по тривожній валізці з пляшками води, теплими речами та пледами. Тому, час в укритті проходить у теплій атмосфері та пролітає непомітно. Але ми й надалі працюватимемо над поліпшенням умов перебування там та неуклінно слідуватимемо правилам безпеки під час повітряної тривоги", - підсумувала Леся Чорна.


ТЦ "Київ"

У найбільшому в місті ТРЦ "Київ" щодня буває до 15 тисяч відвідувачів. Тому питанням безпеки тут теж займаються всерйоз.Начальниця відділу маркетингу та реклами "Києва" Надія Коновалова говорить, що у закладі працює система оповіщення, яка повідомляє відвідувачам про повітряну тривогу. Після цього у працівників є близько хвилини, щоб закрити магазин та разом з відвідувачами спуститись до укриття.

Для більшої зручності на кожному поверсі розміщені плани евакуації з конкретного поверху, а також план-мапа із позначками укриттів. Вона навмисне складена так, що легко читається і одразу можна зрозуміти куди слідувати.

"На випадок тривоги є два варіанти куди можна піти: бомбосхвоище колишнього турбомеханічного заводу або паркінг ТРЦ. До обох варіантів менше трьох хвилин ходьби, тому більш прийнятну локацію кожен для себе обирає самостійно. Для зручності ми розмістили необхідні позначки вздовж усіх східцевих прольотах, по всьому ТРЦ. Також ще на початку війни ми роздрукували інструкції та роздали їх орендарям із попередженням, що у випадку оголошення повітряної тривоги усі мають слідувати в укриття. У нас чимало закордонних компаній у яких керівництво відповідально ставиться до заходів безпеки персоналу, тому випадків коли працівники відмовлялись йти до укриття ми не помічали, - підкреслила начальниця відділу маркетингу та реклами.  - Щодо відвідувачів, то ми їх не виганяємо з приміщення ТРЦ, однак радимо слідувати в укриття. Втім, остаточне рішення приймає кожен самостійно і скажу відверто після трагедії в ТЦ "Амстор" людей побільшало".


ТЦ "Метрополітан"


Як вдалося встановити, під час огляду ТЦ, відповідальність за безпечну поведінку працівників магазинів та їхніх відвідувачів здебільшого покладена на них самих. Лише два магазини розмістили на своїх вітринах оголошення, що не працюють під час повітряної тривоги. Також, не було жодних позначок, де саме знаходиться укриття. Втім, працівники кількох торгових точок запевнили, що у випадку тривоги попереджають своїх відвідувачів, що ті можуть перечекати небезпеку в підвальному приміщенні ТЦ.

{{news_photo==806b83a7-7d10-4887-b67a-7412dc4a4b42||5}

З позитивних моментів, можна відмітити розміщені інформаційні бюлетені з алгоритмом дій, на випадок ракетних чи артобстрілів, а також іншої небезпеки спричиненої війною. Також, на всіх поверхах був вільний доступ до сходів, хоч вихід надвір був чомусь зачинений.


Щодо укриття, то воно є просторим та містким, а також містить освітлення та чимало стільців для сидіння.

Після огляду, з нами зв’язалась представниця адміністрації ТЦ Тетяна Соломка та повідомила, що ТЦ якраз сьогодні пройшов усі перевірки та визнаний безпечним для відвідувачів та персоналу. За її словами, участь у перевірці брали 15 фахівців, зокрема представників ДСНС. Також, під час спілкування вона наголосила, що дехто з власників та орендарів проти висвітлення безпекових заходів у ТЦ через перестороги та міркування інформаційної безпеки.

І хоча ми не публікуватимемо фотографії самого укриття ми все ж таки переконані, що відвідувачі мають право періодично читати подібні огляди, аби мати повне уявлення про рівень безпеки та організаційні заходи у конкретних торгівельних точках, які вони відвідують та які отримують за рахунок цього чималий прибуток.

 

Тож сподіваємось, що на основі цього розлогого огляду кожен читач зробить для себе висновки та знатиме, які місця відвідувати безпечно та куди саме слід прямувати у випадку оголошення повітряної тривоги. Закликаємо вам у жодному разі не нехтувати сигналом про повітряну тривогу та негайно слідувати в укриття. Такі прості правила не лише продемонструють вашу самосвідомість, але й, зрештою, зможуть у випадку чого зберегти вам життя та здоров’я.