Попри заборону стихійна торгівля біля Центрального ринку продовжується

16 березня 2021 0
Відсьогодні біля Центрального ринку вже не мало бути нелегальної торгівлі. Однак лотки з рибою, молоком, яйцями, одягом та взуттям стоять і досі. Підприємцям пообіцяли знайти для них місце та узаконити діяльність.

Ось ці кросівки – 120 гривень, мокасини – 80 гривень. Це взуття колись носили діти та внуки Віри Іванівни. Тепер жінка продає його, щоб заробити на життя.

"Діти не зносили. Дивіться, все поношене у мене, діток багато – четверо. Що поносили, бачите повиносила. Нічого не заробляю, коли спитають одну пару на місяць. Отримала пенсію, і дивіться скільки у мене грошей. 80 гривень до пенсії, до 12 квітня. Це всі мої гроші", – розказала продавчиня Віра Іванівна.

Однак така торгівля незаконна, кажуть у комунальному підприємстві "Полтава- сервіс".

Відсьогодні ці лотки вже мали б прибрати, але стихійна торгівля продовжується. 

І тепер її хочуть узаконити, аби всі підприємці наповнювали бюджет міста. Коли це відбудеться та скільки буде коштувати містове поки невідомо.

"Не маю зараз чіткої позиції, скільки воно коштує. Може приблизно десь 150 гривень. Можливо, більше або менше. Якщо виконком це зробить, ми як комунальне підприємство будемо надавати всі умови підприємцям для здійснення підприємницької діяльності та наповнення бюджету нашого міста", – розповів виконувач обов'язків директора КП "Полтава-сервіс" Денис Поліщук.

Деякі з підприємців готові платити. 

– Якщо треба буде, заплачу. Але нікому нічого я не платила, – сказала продавчиня.

– Скільки ви тут стоїте? – запитали ми.

– Дня три чи чотири. Коли 200 гривень за день, коли тисячу вторговую, – додала продавчиня Дар'я Величко.

Але більшість продавчинь говорять, що не в змозі оплачувати за місце, адже їхній прибуток від торгівлі або замалий, або зовсім відсутній.

"Роботи ніде не найдеш, а семеро дітей як в мене, спробуй прогодувати", – зауважила продавчиня.

"А що у мене, немає нічого: собака та кури. Та й усе. Та оце ж не продам. На дорогу, додому доїду, хлібину тут куплю", – сказала продавчиня.

– Поки договір не укладати, нікому не оплачуємо. Зараз нам повинні нові договори зробити.

– А раніше кому платили? – уточнили кореспонденти.

– Полтава-сервіс. Зараз торгівля впала взагалі, дві тисячі торгуємо не більше, – розповіла продавчиня Жанна Колесник.

У КП "Полтава-сервіс" кажуть, що грошей від стихійних торгівців не беруть та не брали. Також продавці розповіли, що до них приходять невідомі та просять заплатити за місце. Однак поліція про такі побори нічого не знає та радить у разі порушень одразу звертатися на "102".

"Якщо людина діє протизаконно, якщо він причиняє протиправні дії потрібно звертатися у поліцію за телефоном 102 або написати заяву до територіального підрозділу, який надасть оцінку будь-кого", – зауважив речники Нацполіції області Юрій Сулаєв.

Також хочуть перенести й гуртовий "Овочевий" ринок. Однак коментувати ситуацію продавці відмовилися. Цих підприємців планували перенести на Київське шосе, але поки що тут зламаний колектор та озеро з нечистот.

Ірина Яременко, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення