Полтавська байдарочниця не потрапила на Олімпійські ігри, бо судді неправильно зафіксували результати

26 квітня 2021 0
З 12 по 18 квітня відбувався кубок України з веслування на байдарках та каное, за яким обрали представників на Олімпійські ігри. Були там і наші, полтавські спортсменки. Але результати одна з наших дівчат вважає несправедливими та буде відстоювати право п

Полтавська байдарочниця оскаржує результати відбіркових змагань на Олімпійські ігри у Токіо. За словами дівчини, судді неправильно зафіксували результати фінішного запливу. І спортсменка не потрапила в основний склад.

"Я була 5-та й виграла у дівчини більше секунди, а на 200 метрів я була 7-ма й вона у мене виграла 0.7 секунди. А написали по часу, що вона в мене понад дві секунди. По їхнім результатам я опинилася 6-та, запасна, а вона 5-та в Олімпійському складі", – розповіла спортсменка Діана Танько.

У змаганнях на байдарках різниця у дві секунди – це 10 метрів. Дівчина знайшла програміста, який посекундно розклав відео змагань.

"Там засікли, що так і є, максимум виграла 0,7. Ми сиділи з тренером, з мамою, і ми не знали як правильно чинити, ми розуміли, що не кожному дається змога потрапити на Олімпійські ігри, всі спортсмени мріють про це", – додала спортсменка Діана Танько.

Наразі Діана Танько написала три листи оскарження до Федерації каное, й разом з адвокатом чекають на відповідь.

"Надалі ми плануємо звернутися й до Національної поліції стосовно корупційної складової в цій ситуації, а також до спортивного арбітражного суду при Національному олімпійському комітеті, який уповноважений розв'язувати ці питання", – повідомив адвокат Юрій Юрченко.

Інша полтавка Марія Кічасова-Скорик з якою у Діани й був фінішний заплив вже готується до Олімпійських ігор і вважає результати справедливими.

"Це її справа, вона сама вирішує як їй чинити, я до цього ніяк не ставлюсь. Затверджений був склад, підписаний всіма представниками команди, оскаржений він на змаганнях не був, тому я вважаю, що результат справедливий", – сказала спортсменка Марія Кічасова-Скорик.

У самій Федерації каное ситуацію коментують так:

"Є правила, які треба було одразу дотримуватися. Якщо вони бачили, що щось неправильно, треба було писати протест представнику команди, а не через 10 днів. Ви знаєте, у футболі, якщо суддя вже зараховує гол, то вже ніхто не відмотує матч назад", – розповів президент Федерації каное Сергій Чернишов.

Випадки оскарження результатів змагань у спорті почастішали, розповів адвокат.

"Найчастіше, що судді, що комісія результати змагань не змінюють, у 90 відсотках зі 100. Після чого спортсмен має право звернутися в суд. Але ситуація в тому, що змагання, на які спортсмен хотів отримати кваліфікацію мають пройти через місяць-два, або пів року, а суди можуть тягнутися не один рік", – повідомив адвокат Євген Пазюк.

Дівчина має їздити на збори та тренуватися, як запасна. Але якщо не буде потреби, перед Олімпійськими іграми дівчина поїде додому.