16 родинних історій про голодомор: у Полтаві презентують книгу "Пам’ять роду"

24 листопада 2021 0
Олена Кулага
У Полтавській обласній бібліотеці презентують книгу Українського інституту національної пам’яті "Пам’ять роду".

25 листопада у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського презентують книгу Українського інституту національної пам’яті "Пам’ять роду". 

Крім того, відбудеться показ нових відеоматеріалів УІНП до сотих роковин від початку масового штучного голоду 1921–1923 років в Україні та 75 роковин від початку сталінського масового штучного голоду 1946–1947 років в Україні.  

У презентації в режимі відеозв’язку візьме участь авторка-упорядниця книги, співробітниця УІНП Наталія Позняк-Хоменко, повідомили у Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

Початок о 13:00 у літературній вітальні (другий поверх бібліотеки).

Книга "Пам’ять роду" – це 16 історій родин, які пережили геноцид 1932-1933 років. Книга покликана спонукати кожного відкрити свій родинний фотоальбом, дізнатися більше про історію своїх родин, поговорити з тими, хто ще пам’ятає "великий голод", зафіксувати та передати їхні спогади, щоб пам’ять про геноцид стала запобіжником від повторення подібних злочинів. 

До видання увійшли 16 історій, зокрема історії родин письменника та політв’язня Олеся Бердника, письменника і публіциста Сергія Плачинди, які самі дивом вижили в роки Голодомору; розповідь про бабусю письменниці Тетяни Лемешко, яка через геноцид втратила чоловіка та 11 дітей. Свої родинні історії також розповіли поетка Наталка Поклад, актор Олександр Ігнатуша тощо. 

Нагадаємо: 25 листопада у Нехворощанській громаді відкриють пам'ятник жертвам голодомору 1932-1933 років.

фото: фейсбук-сторінка Полтавської обласної бібліотеки