В Україні відзначають Масляну: рецепти млинців на кожен день святкового тижня
8 березня розпочалася Масляна, що триватиме до 14 березня. Традиційно протягом тижня готують головну святкову страву – млинці, що символізують сонце. Ми підготували рецепти на кожен день тижня.
Млинці із зеленню:
2 яйця;
2 ст. ложки олії без запаху;
300 мл кефіру;
300 мл молока;
150 г борошна;
120 г сиру;
½ ч. ложки розпушувача;
дрібка солі;
зелень.
Сир дрібно натерти, нарізати зелень. Яйця, олію, сіль і борошно змішати, поступово влити кефір з молоком, додати розпушувач, сир та зелень. Смажити на розігрітій пательні.
Млинці класичні:
4 яйця;
1 ст. ложка цукру;
2 грановані склянки борошна;
2 ст. ложки олії;
1 л молока;
дрібка солі.
Яйця змішати з сіллю, цукром та борошном, перемішати вінчиком. Поступово влити літр молока. Додати в тісто 2 столові ложки олії. Смажити на розігрітій пательні.
Шоколадні млинці:
3 яйця;
дрібка солі;
1 ст. ложка цукру;
10 г ванільного цукру;
3 ст. ложки какао-порошку;
230 г борошна;
10 г розпушувача;
750 мл молока;
олія.
Яйця та молоко заздалегідь дістати з холодильника, щоб були кімнатної температури. Яйця злегка збити вінчиком з сіллю, цукром та ванільним цукром. Додати какао, розмішати. Додати борошно з розпушувачем, розмішати. Влити молоко, розмішати до однорідного стану. Випікати на розігрітій пательні, яку попередньо змастити олією.
Торт з млинців:
2 склянки кислого молока або кефіру;
4 яйця;
2 склянки борошна;
2 ст. ложки цукру;
ваніль;
2 ст. ложки розпушувача;
склянка родзинок.
Всі інгредієнти крім родзинок змішати до однорідності. Додати родзинки й смажити. Млинці скласти, змастивши кожен з них сметаною та посипавши цукром. Останній млинець, за бажанням, можна змастити сиром, збитим з медом та сметаною, прикрасити фруктами та горіхами.
Сметанні оладки:
300 г сметани;
1 яйце;
1 ст. ложка цукру;
дрібка солі;
1 ч. ложка соди, погашеної 1 ч. ложкою лимонного соку;
160 г борошна;
1 ч. ложка тертої цедри апельсина;
1 ч. ложка подрібнених горішків;
1,5 ст. ложки олії.
Сметану змішати з яйцем, цукром, сіллю та гашеною содою, додати борошно та збити. Додати цедру, горіхи та олію. Готові оладки подавати з медом, горіхами та ягодами.
Кокосові млинці:
400 мл кокосового молока;
2 яйця;
140 г борошна;
ананас.
Борошно і цукор просіяти, додати яйця та кокосове молоко, перемішати до однорідного стану. Смажити на розігрітій пательні на сильному вогні. На кожен млинець викласти шматочки ананасу та згорнути його трикутником. Посипати кокосовою стружкою.
Панкейки:
200 мл теплого молока;
1 яйце;
70 г цукру;
ваніль;
220 г борошна;
¾ ч. ложки соди;
1,5 ч. ложки яблучного оцту.
У тепле молоко додати оцет, розмішати. Додати яйце, цукор, ваніль та розмішувати, поки розчиниться цукор. Борошно перемішати вінчиком з содою, влити молочну суміш, швидко замісити. Кожен панкейк формувати з 1-1,5 ст. ложки тіста, смажити на повільному вогні, накривши сковороду кришкою.