Верховна Рада заборонила продаж ліків дітям до 14 років

15 липня 2021 0
Тетяна Наказненко
Парламент ухвалив закон про заборону продажу ліків дітям до 14 років. Таким чином, хочуть запобігти випадкам самогубств.

15 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому ухвалила проєкт Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про лікарські засоби" щодо заборони продажу лікарських засобів дітям. Таким чином, заборонили реалізацію ліків неповнолітнім віком до 14 років.

Відповідне рішення підтримав 341 народний депутат.

У разі виникнення сумніву щодо віку покупця, реалізація (відпуск) лікарських засобів має здійснюватися за умови пред'явлення документа, що засвідчує його вік.  

У пояснювальній записці до проєкту закону йдеться, що необхідність запропонованих змін обґрунтована наявною ситуацією з неконтрольованим відпуском ліків в Україні. Адже наразі лікарські засоби, які мають відпускатися аптечними закладами виключно за наявності рецепта, можна спокійно придбати, ігноруючи його наявність. А інколи навіть самі фармацевти можуть порадити той чи той лікарський засіб та закрити очі на відсутність відповідного  рецепта у покупця (пацієнта).

За словами медичних працівників, за останні місяці в Україні розвинулася тенденція суїцидальних нахилів серед молоді. І якщо раніше діти вживали медикаменти несвідомо, то зараз вони розуміють, що роблять.