Мала опера в екскінотеатрі Котляревського та військовий ліцей у кадетському корпусі – стратегія розвитку Полтавщини

24 березня 2021 0
Ольга Семенко
Очільник Полтавської ОДА розповів про пропозицію взяти на баланс області три будівлі ансамблю Круглої площі та про плани щодо їх подальшої долі.

Ансамбль Круглої площі в Полтаві пропонують передати на баланс області. Це передбачає стратегія розвитку Полтавщини, яку 24 березня презентував голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, це дозволить залучити державні кошти для реставрації будівлі кадетського корпусу, будівлі дворянського зібрання та будинку генерал-губернатора з пропілеями.

Так, після передачі будівлі дворянського зібрання в обласну комунальну власність, її планують реставрувати, створити малу оперу з глядацькою залою на 500 місць, розмістити Полтавський академічний симфонічний оркестр. На ці роботи зможуть залучити кошти обласного бюджету, державного фонду регіонального розвитку та прямі державні інвестиції у вигляді субвенцій від міністерств.

У будинку генерал-губернатора з пропілеями, після передачі на баланс області та реставрації, пропонують розмістити балетну та танцювальні спортивні школи на тисячу дітей, створити ІТ-простір для учнів.

Що стосується кадетського корпусу, то за словами Синєгубова, Державна судова адміністрація, на балансі якої він перебуває, на 2021 рік не має коштів на його реставрацію. Будівлю пропонують передати на баланс області, щоб реставрувати її та створити військовий ліцей відповідно до стандартів НАТО. Передбачається, що він буде розрахований на 500 ліцеїстів, навчання розпочинатиметься з 8 класу, а випускники отримуватимуть дипломи рівня молодшого бакалавра. Навчати в ньому планують за чотирма напрямками:

- десантно-штурмові війська;

- телекомунікаційні війська;

- військова медицина;

- військове будівництво.

З цими ініціативами планують звернутися до депутатів обласної ради та до міської влади.