У Полтаві продають черешню по 250 гривень за кілограм: чи знизиться ціна?
"У порівнянні з минулим роком це плюс 20 гривень на кілограм. Однак, якщо проаналізуємо погодні умови. Ми можемо стверджувати, що не буде великого врожаю щодо вишні. Тому ми очікуємо, що ціни на черешню будуть досить високі", – сказала директор департаменту маркетингу ПУЕТ Олена Івасенко.
Самі ж продавці здебільшого ставлять вартість товару, в залежності від закупки.
– У нас черешня 180 гривень з Узбекістану. Дуже солодка, – сказала продавчиня.
– Часто беруть? – запитали ми.
– Беруть, беруть, часто, – відповіла продавчиня.
Продавці на ринку говорять, що черешня з Мелітополя продається у Полтаві вже близько двох тижнів.
"Продаємо тижня два. Коштує вона 120 гривень за кілограм, з Мелітополя привозять. Рання черешня, мабуть, померзла, тому така ціна зараз", – зауважив продавець Олексій Лукович.
– Чому така ціна? – запитали ми.
– Я реалізатор. Все, до побачення. Мені привезли, поставили, все, – відповіла продавчиня.
А ця продавчиня говорить, що черешні у неї немає, однак за спиною ящик з ціною 195 гривень за кілограм
– Ми не завозимо, вона дуже дорога, – зазначила продавчиня.
– А скільки вона зараз коштує? – запитали ми.
– Не знаю, – відповіла продавчиня.
А ось на стихійних ринках Полтави вже можна зустріти домашню черешню за 60 гривень за кілограм.
"Звичайна черешня, бачите, яка у цьому році. На дереві гниє. Звичайно, на дереві гниє, перебираємо, викидаємо. Дадуть 15 гривень за стаканчик, я скажу дякую. Черешню не привезу ніколи, бо вона не годиться", – розказала продавчиня.
"Звичайно домашня, врожайність хороша, тільки шпаки оббили", – сказала продавчиня Ніна.
Ранню черешню дослідили у лабораторії, щоб дізнатися чи є в ягоді нітрати.
"Фактичний вміст нітратів, який становить 11, 4 міліграм на кілограм. Поруч є графа – гранична допустима норма концентрації. У ній стоїть прочерк, бо для черешні ця гранична допустима концентрація законодавством не встановлена", – зауважила завідувачка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Тамара Матвієнко.
Товарознавці ж рекомендують при покупці черешні звертати увагу на її зовнішній вигляд.
"Це єдине, що ми зможемо оцінити. Те, наскільки пошкоджені плоди чи не відсутні ознаки пліснявіння або механічні пошкодження. Накопичення нітратів для кісточкових плодів, таких як черешня, вишня, абрикоси, сливи, в принципі, не характерно. Для середньостатистичної людини масою 60 кілограмів для того, щоб досягти гранично допустимої норми необхідно спожити майже 25 кілограмів черешні", – сказала доцент кафедри товарознавства ПУЕТ Оленя Горячова.
Однак самі полтавці купувати ранню черешню ще бояться.
"Ціна така ще, полуничку хочу купити. Черешню ще не куштувала. Чекаємо, може трішки здешевшає, або своя вже буде", – сказала полтавка Ольга.
"Та ще боюся, я у бабусь там брала, вони червиві. Тепер я вже все", – розповіла полтавка Любов Миколаївна.
– Те, що дуже рано дозріває не дуже корисне, – сказав полтавець.
– Коли вже плануєте її їсти? – запитали ми.
– Як жінка скаже, вона у нас гарно розбирається у цьому, – відповів полтавець.
"І дорого, і нітрати. Ще рано. Що ж вона така дрібна, не годиться", – зазначила полтавка Тетяна Іванівна.
– Дорого, – сказала полтавка Наталія.
– А яка б ціна була прийнятною? – запитали ми.
– Ну 50, 40 гривень. Як буде дешевшою, тоді видно буде, – відповіла полтавка Наталія.
А в Одесі цього року кмітливі підприємці, через завищену ціну на черешню, придумали продавати по одній ягідці за 7 гривень.