Рік після того, як згорів колишній кінотеатр Котляревського: що встигли зробити?

09 грудня 2021 0
Минув рік з дня, коли у центрі Полтави горів будинок Дворянського зібрання. За цей час у будівлі встигли зробити демонтажні роботи. Наразі тут посилюють стіни. А незабаром планують завершити консервацію будівлі.




Відновлюємо цеглу, стіни.

Цей робітник вкладає цеглу для того, щоб відновити будинок Дворянського зібрання. Вже минув рік, як у центрі Полтави згоріла споруда. Наразі її готують до консервації.

"Після консервації будемо збивати міжповерховий простінок і реставрувати його заново", – розповів робітник Данило.

Будівлю збудували у 1810 році. Це – частина Круглої площі. Минулого року споруда не вперше горіла. Подібний випадок стався у 1943 році.

"Будівля була сильно пошкоджена, повністю спалена. Весь дворовий фасад був зруйнований, тобто його повністю відбудували", – розказав архітектор Артур Ароян.

Всередині колишнього кінотеатру Котляревського вже змонтували нові металеві балки перекриття.

Демонтажні роботи у будівлі вже завершили. Близько двох тижнів тому тут вивезли повністю все сміття. А тепер робочі посилюють стіни, а також віконні отвори.

А полтавці здебільшого хочуть, щоб замість згорілої будівлі створили гарне місце для відпочинку.

"За рік можна, якщо гарно попрацювати. Влітку повинні були його накрити. А консервувати не взимку.

Будинок старий. Якщо буде знову щось танцювальне, то знову щось буде",
– сказала полтавка Наталія Владиславівна.

"З нашими темпами років п’ять.

Якийсь дитячий центр. Це ж центр Полтави", –
додала полтавка Юлія.

"Нову, гарну будівлю, щоб людина могла гарно відпочити", – зазначив полтавець Володимир Захарович.

"Просто, щоб було краще, ніж зараз", – сказав полтавець Богдан.

Повністю реконструювати будівлю можливо, але на це підуть роки. Потрібно заново заливати гіпсові форми, робити нові мережі. До цього також можна залучити підтримку людей та підприємців, говорить архітектор.

"Ось в Києві була ситуація, коли пошкодився серйозно орган Миколаївського Костелу, тому може бути залучене фінансування і фонди, і бізнеси й громадяни, але це буде можливо тоді, коли точно буде визначений власник", – зазначив архітектор Артур Ароян.

Поки власником споруди є міська влада, проте після того, як завершаться всі протиаварійні роботи, будівлю передадуть на баланс області.

"Було вирішено, що передача цієї будівлі буде здійснена на баланс Полтавського симфонічного оркестру. Саме він буде перебувати у цьому приміщенні. І передбачаємо, що це буде не тільки реставрація, а й пристосування. Головна мета зробити заклад відвідуваним. Можливість запрошувати різні мистецькі проєкти, артпроєкти, які будуть діяти постійно", – прокоментувала заступниця директора Департаменту культури й туризму Полтавської ОДА Інна Шерстюк.

Рік тому в інтернеті поширилося відео, як ще до пожежі молодий хлопець проник до ресторану, що прибудований до будівлі Дворянського зібрання. Він ходив приміщеннями та розкидав речі. А вже після того, як загасили пожежу на сходах надзвичайники знайшли тіло.
Приміщення у 2020 році було в оренді. Тому саме підприємці мали нести відповідальність за пошкодження. За даними інтернет-видання "Полтавщина", досі орендарі повинні місту понад два мільйони гривень за користування будинком Дворянського зібрання. Самі підприємці слухавку від кореспондентів не взяли. Наразі правоохоронці розслідують три кримінальних провадження.

"За статтею 194 частини 2, умисне пошкодження майна шляхом підпалу, за статтею 270 порушення встановлених вимог пожежної безпеки, а також за статтею 197 порушення обов'язків охорони майна", – зауважив речник Національної поліції Полтавщини Роман Грішин.

Наразі слідчі чекають на висновки трьох призначених комплексних експертиз. А коштуватиме науково-проєктна документація на реставрацію будівлі від три мільйони 700 тисяч гривень.