Чому вітчизняні фрукти дорожчі за імпортні?

28 липня 2021 0
Цього року ціна на вітчизняні фрукти зросла на 15-30 відсотків. Придбати імпортні банани можна за 28 гривень, проте абрикоси або персики коштують від 60 гривень за кілограм. Причина – несприятливі погодні умови.





Заморські банани від 28 гривень, а ось вітчизняні персики й абрикоси від 50 гривень за кілограм. Українські виробники ставлять ціну на фрукти та ягоди вищою, ніж на імпортні.

"Слива 30 гривень, персик 50 - 70 гривень, ожина 70, смородина 65 гривень за кілограм. Всі орієнтуються по базару, в кого, яка ціна, один під одного підлаштовуємося", – прокоментувала продавчиня Анна Мацегора.

"Дуже дорого у закупці. Мало, хто вирощує, дуже дорого. Погода погана, важко у нас щось виростити", – розповіла продавчиня Любов.

"Я звідки знаю, я не вирощую. Наприклад, моя смородина і я можу сказати, що цього року її небагато і ціна на неї 75 гривень. Абрикоси немає нашої, вони привезена. Ціна на неї не низька", – розказала продавчиня Любов Білоус.

Продавці, які торгують власними фруктами і ягодами ставлять ціну дещо нижчою. Тут кілограм абрикосів можна купити за 30 гривень.

"Щоб швидше продати та піти додому", – сказала продавчиня Лідія.

Полтавці також персики та абрикоси майже не купують, бо чекають здешевшання.

"Банани зараз дешевше купити, ніж, навіть ту саму смородину", – зауважила полтавка Юлія.

"Дуже дорого, з нашими зарплатами та пенсіями. В першу чергу беремо банани", – зазначив полтавець Юрій Кучеренко.

– Ще не брала персики, – сказала полтавка
– Чому? – запитали ми.
Тому, що 3800 у листонош зарплата. Краще банани, – відповіла полтавка.

– Дуже дорого, на все, що не кинься, – розказала полтавка.
Купували вже щось? – запитали ми.
– Ні, лише яблука, – відповіла полтавка.

Вартість на овочі та фрукти зростає щорічно. Цього року на вартість вплинули також погодні умови.

"Це пов’язано з високою собівартістю – з витратами, які понесені на вирощування та реалізацію. Були значні дощі, як раз у цвітіння тих же персиків, дуже багато дерев не витримали таких погодних умов. Завезти яблука з Польщі зараз дешевше, ніж виростити їх в Україні", – розказала економіст Юлія Самойлик.

А ось минулого року фрукти та ягоди були дешевшими на 15-30 відсотків.