Пенсіонерам виплачуватимуть пенсії тільки на банківську картку

13 квітня 2021 0
Пенсійний фонд анонсував, що незабаром пенсіонери будуть отримувати виплати на картку. А до 1 вересня їм потрібно обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати пенсій.


Незабаром пенсіонери будуть отримувати пенсію тільки на картку. Про це повідомили у Пенсійному фонді України. За словами пресслужби детальні роз’яснення будуть ближче до серпня. А на полтавців чекатимуть ще більші черги до банкоматів.

"Відповідно до постанови, у нас зараз напрацьовується механізм, як відбуватиметься процедура", – відповіла працівниця пресслужби Пенсійного фонду України.


Але самі пенсіонери проти такого нововведення. Адже їм доведеться прилаштовуватися до роботи з банкоматами. А ось полтавці Марії Полюковій йти до пункту видачі доведеться мінімум 20 хвилин.

– От бачите, проблема. Все взяло. Тепер, що робити? Давайте мені гроші. Все дякую, – сказала пенсіонерка Марія Полюкова.
– Складно було? – запитали ми.
– Я б сказала, що не дуже складно. Коли будеш систематично це робити, – відповіла пенсіонерка Марія Полюкова.

"Проживаю сама, ніхто мені не може допомогти. Мені дуже проблемно ходити до каси, отримувати гроші в банкоматах. Краще, якщо нас буде обслуговувати Укрпошта", – розказала пенсіонерка Валентина Завалішина.

"До банкомата підійдеш, а за тобою цинкують якісь молодики, стукнуть бабулю по голові. Заберуть пенсію", – зауважила пенсіонерка Марія Полюкова.

Деяким пенсіонерам допомагають соцпрацівники, але чи будуть вони також приносити пенсію – ще невідомо.

"Якщо захоче соцпрацівник, у нього багато роботи. Вона нам і скупляється, і ліки, і продукти", – зазначила пенсіонерка Валентина Завалішина.

А ось, наприклад, у цьому відділенні "Укрпошти" працює 10 листонош, які розносять пенсії.

"Виплатний період у нас з 5 по 25 число і кожного дня листоноші розносять пенсію, субсидії. Зазвичай, пенсіонери у нас люди похилого віку, які самі дійти до банку не можуть. Також це люди, які систему банку не розуміють. Вони звикли, що листоноша приніс гроші", – сказала працівниця пошти Катерина Атаманчук.

А деякі банки з пенсіонерами працюють вже понад 20 років. Тому до більшого потоку клієнтів готові.

"Часто кажуть, що люди поважного віку не можуть користуватися, не вміють користуватися терміналом чи інтернет-банкінгом. Повірте, це не так. 90 відсотків наших пенсіонерів успішно користуються", – зауважила спеціалістка з комунікацій "ПриватБанку" Анжела Дзінзюра.

А якщо ж банкоматів у найближчій місцевості немає – перевести в готівку можна у магазинах. За попередньою інформацією від Пенсійного фонду України, до 1 вересня пенсіонери повинні обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати пенсій.

Ірина Яременко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення