На вулиці Івана Мазепи жителі воюють з комунальниками за сміттєвий майданчик

08 квітня 2021 0
На Алмазному комунальники почали рити траншею під сміттєвий майданчик, але жителі будинку проти. Люди кажуть, що тхнути зі сміттєвих баків буде просто у квартири. За вимогами бокси зі сміттям мають стояти на відстані 20 метрів від багатоповерхівки.

Війна за сміттєвий майданчик. Мешканці будинку на вулиці Івана Мазепи проти комунальників. Сторони не можуть дійти компромісу: де розмістити баки для непотребу. 

Тут, просто на дорозі вже кілька років стоять сміттєві баки, які хочуть перенести на спеціально облаштований майданчик, який планують тут незабаром збудувати.

А напередодні комунальники вже почали рити траншею для спеціальної території, аби туди перенести бокси. Але жителі незадоволені. Кажуть, від баків буде тхнути аж до будинку. Тому аби зупинити роботи на місце довелося викликати поліціянтів. 

"Ну що, зроблять нам майданчик, огородять, з дахом з покрівлею, метрів десять. У нас тут немає санітарної відстані, навіть до цих майданчиків. Будь ласка, посприяйте, нас не чують", – розповіла голова ОСББ Івана Мазепи, 49 Лариса Варава.

"І подивіться, які зараз ями залишилися після вчорашніх робіт. Його ж не повернули назад. Вони просто зібралися та поїхали", – додав житель будинку Віталій Заможний

– Ось, Алла садила квіти, – показали жителі. – Особисто я. Я їх тільки відмічала. Там навіть залишилося чотири. І, будь ласка, все перерили, – зауважила жителька будинку Алла Клименко.

А в УЖКГ говорять: раніше сміттєві бокси стояли на цьому ж місці. Вони розраховані на три сусідні багатоповерхівки. Нові бокси хочуть повернути туди ж.

"Ми просто опускаємо борд і робимо там асфальтований майданчик в рівні з дорогою. Щоб людям, які приїжджають забирати ці баки, щоб їм було неважко", – сказав заступник начальника Управління ЖКГ Костянтин Малько.

Самі сміттєві баки за вимогами мають стояти на відстані 20 метрів від багатоповерхівки.

"Територія повинна бути огороджена. Відстань до огорожі зліва та справа повинна бути по метру. І між контейнерами відстань 35 сантиметрів", – розповів головний фахівець інтегрованого розвитку "Інституту розвитку міста" Олександр Печененко.

Але на вулиці Івана Мазепи цих умов не дотримуються.

"Потрібно, щоб було там 20 метрів, але там, здається, 14. Але в умовах щільної забудови, то можливо трохи зменшувати цю відстань", – додав заступник начальника управління ЖКГ Костянтин Малько.

Сміттєвий майданчик вже до кінця тижня був би готовий, якби місцеві жителі не перешкоджали роботу комунальників. Перенести баки люди запропонували трохи далі, під інший будинок.

 Сміття з цих баків вивозять щодня, а миють раз на півтора місяця. Якраз під час знімання репортажу на місце приїхали комунальники.

"Миємо не щодня баки, миємо за маршрутом, коли маршрут потрапляє сюди. А прибираєте, вивозите звідси щодня? Навіть буває, що два рази на день", – розповів працівник КАТП-1628 Петро.

А поки жителі налаштовані рішуче. Добиватимуться перенесення баків подалі від своїх вікон.

Ірина Яременко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення