Відсьогодні в Україні заборонено використовувати безкоштовні пластикові пакети

10 грудня 2021 0
Тетяна Наказненко
З 10 грудня в Україні вводиться в дію закон, яким заборонено використовувати безкоштовні пластикові пакети.

З 10 грудня вводиться в дію Закон № 1489-IX "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Тобто, в Україні запроваджується заборона на безкоштовні одноразові пакети у продуктових магазинах.

З 10 березня 2022 року буде заборонено продавати тонкі пакети під загрозою штрафу, повідомили на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області.

Нагадаємо, закон про обмеження обігу пластикових пакетів ухвалили в червні. Згідно з ним, забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

До 1 січня 2023 року будуть дозволені надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

За порушення заборони безоплатного розповсюдження пластикових пакетів передбачений штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення сума штрафу вже становитиме від 3400 до 8500 грн.

Метою такого рішення є запобігти утворенню пластикових відходів.