Перевізник на маршруті "Полтава-Щербані" самовільно підняв вартість проїзду з 8 до 10 гривень

02 березня 2021 0
Перевізник, який обслуговує маршрут "Полтава-Щербані", самовільно підняв вартість проїзду на дві гривні. У Щербанівській сільраді кажуть, що вартість проїзду перевізників не контролюють.

Зупинка приміського транспорту на вулиці Шевченка. Тут зо два десятки людей чекають на маршрутне таксі до Щербанів.

Хоч і нарікають, що перевізник підняв вартість проїзду з 8 до 10 гривень, проте іншим транспортом їм додому не дістатися. Це – автобусне таксі курсує за маршрутом "Полтава-Щербані".

"Ціна ж нас не влаштовує, по 10 гривень. У Розсошенці, у Горбанівку і на початок Щербанів по 5 гривень, а до нас 10 гривень, у два рази більше. Він ще раз підніме, як буде подорожчання. Так вже було у 2017 році. Він самовільно підняв місяць тому, потім подорожчання в місті й він знову підіймає на гривню", – розповіла Тетяна Топчий, місцева жителька.

"Підняли проїзд 20 лютого, але ж ми тут недалеко живемо, нам від міста 5 хвилин їхати, а ціна от так висока, 10 гривень. Ми вважаємо, що ціна завищена", – сказала Тамара Артишук, місцева жителька.

Водій маршрутного таксі коментувати ситуацію відмовився.

"Я коментарі не даю, не вповноважений. Мені час їхати, так що вибачайте, але виходьте", – відповів водій.

У Щербанівській сільській раді кажуть, що вартість проїзду перевізників не контролюють.

"Відповідно до законодавства, за яким зараз здійснюються перевезення, сільська рада не надає жодних дозволів і не є організатором цих маршрутів. Законодавством не передбачено, що хвось їм виставляє вартість за проїзд. Перевізник сам обраховує вартість руху", – розказав Вʼячеслав Макаренко, начальник УЖКГ Щербанівської сільської ради.

Обслуговує цей маршрут ФОП Михайло Шупик. Перевізник сказав наступне.

"У нас вільний тариф, це місто прийняло. У середньому, всі перевізники їздять гривня за кілометр. От у місці люди туди-сюди, а у нас одна сіла і їде на кінцеву за 10 гривень. В одну сторону порожні їдемо зранку, в Щербані ніхто не їде та ще й зменшили місця, тільки сидячі", – розʼяснив Михайло Шупик, перевізник.

"Зараз на приміських маршрутах вільний тариф. Ні місто, ні район, ні область не має права регулювати його. Перевізник сам ставить вартість. Ну можете звернутися в Антимонопольний комітет, вони можуть перевірити тариф, проте зараз не оскаржить жоден суд ці тарифи", – розповів головний спеціаліст транспортного відділу Юрій Хоменко.

Окрім приміських маршрутів, вільний тариф діє й на міжміські та міжобласні рейси. Там перевізники також можуть самі встановлювати ціну.

Марина Голега, PTV Полтавське Телебачення