У Полтаві відкрили пам’ятник Леву Вайнгорту. ФОТО

28 листопада 2021 0
Ольга Семенко
Відбулося урочисте відкриття пам’ятника колишньому головному архітектору Полтави.

28 листопада в Полтаві відкрили пам’ятник колишньому головному архітектору Полтави, викладачу, музейному працівникові Леву Вайнгорту. Його встановили на вул. Зигіна,1, повідомила пресслужба Полтавської обласної державної адміністрації.

Лев Вайнгорт був головним архітектором Полтави у 1939-1970 роках. За цей час під його керівництвом відбудували ансамбль Круглої площі та Білу альтанку, театр імені М.В. Гоголя та меморіал Солдатської слави, а також інші споруди міста.  

Над концепцією та виготовленням пам’ятника працювали архітектор Артур Ароян та скульптори Дмитро Коршунов і Валерій Голуб. Вайнгорта зобразили в костюмі, з олівцем та ручкою в нагрудній кишені. Спиною він спирається на колону Білої альтанки.

Пам’ятник встановили коштом благодійників, які долучилися до збору грошей, а відкриття приурочили до дня народження Лева Вайнгорта.

В урочистостях взяли участь його рідні, колеги, учні, люди, які цікавляться його постаттю, представники архітектурної та культурної сфер Полтавщини, а відкрили пам’ятник його донька Тетяна Шульгіна та ініціатор спорудження монумента – історик і краєзнавець Борис Тристанов.

фото: пресслужба Полтавської ОДА