Коли полтавці святкуватимуть Різдво

24 грудня 2021 0
Вже 25 грудня християни західного обряду святкуватимуть Різдво Христове. А християни східного обряду відзначають це свято 7 січня. Україна – одна з п'яти країн світу, де відзначають Різдво двічі.





Вже завтра християни західного обряду святкуватимуть Різдво Христове. Відзначають свято щороку 25 грудня за григоріанським календарем

"Завтра святкують християни, римо-католики, православні, протестанти, які живуть за григоріанським календарем. Сьогодні в Римі буде служити Різдвяну месу", – розповів священник УГКЦ Максим Кролевський.

"Тому що Ісус Христос є сонцем, яке сходить з висоти, який прийшов освятити й освітити тих, хто сидить у темряві", – додав настоятель Римсько-Католицької парафії Воздвиження Христа господнього у Полтаві Сергій Захарченко.

Святкувати люди починають вже сьогодні ввечері.

А християни східного обряду відзначають Різдво сьомого січня. Ця дата визначена за юліанським календарем.

"Різдво – це народження, народження Христа, спасителя, Бога, який втілився. Святкувати треба з любов’ю, розуміючи чиє Різдво, вшановуючи Христа. Ми святкуємо молитвою. Ми святкуємо богослужінням", – розповів священник Свято-Успенського собору Сергій Бондар.

Релігієзнавці кажуть, що дата святкування для людей залежить від їхнього віросповідання.

"Кожен святкує відповідно до того, яку церкву відвідує і які у нього переконання. Якщо ви за віросповіданням католик, то святкуєте і для вас правильно число, яке прийнято в Римо-Католицький церкві. Якщо мова йде про православне віросповідання та церкви, хоча вони не всі 7-го святкують, то ви святкуєте 7-го", – додав релігієзнавець Юрій Вільховий.

А полтавці здебільшого звикли святкувати Різдво 7 січня.

"Так у нас повелося. Так і раніше святкували і тепер святкуємо сьомого. До 25-го ми ще не звикли", – сказала полтавка Тетяна Іванівна.

"Стіл накриваємо з 12 страв", – додав полтавець Геннадій Матвієнко

"Святкую зазвичай 24-го і 25-го за новою західною традицією. Ми у своїй сім’ї раніше святкували сьомого., а зараз стараємося і батьків привчити й самі святкуємо 24-го", – розповів полтавець Тарас.

"Як завжди відсьогодні почнемо. Відпочиваємо, з гірок катаємося", – зауважив полтавець В'ячеслав Анатолійович.

Сьомого.
А чому?
Ми так звикли вже.

"Шостого числа. Домашнє свято. Вдома, дружина готує страви", – розповів полтавець Володимир Вікторович.

"Ми зазвичай шостого ходимо до бабусі, їмо все пісне, а сьомого вже їдемо. Ми звикли сьомого, на 25 ще не перейшли".

Також на Різдво люди зазвичай дарують подарунки близьким.

"Люди обирають понад усе якісь теплі або солодкі речі. Люди, які ходять до дітей купують цукерки, шоколадки у вигляді казкових героїв або Діда Мороза, або ялинки. Авжеж прикраси ялинкові", – прокоментувала експерт з подарунків Анна Горбенко.

А поки полтавці готуються до святкування, до Свято-Успенського собору привезли Вифлеємський вогонь миру.

"З самого Віфлеєму, де постійно горить вогонь. Передавали цього року пластуни естафетою по Європі й прибув він до нас залізницею", – зауважила пластун Діана Литовченко.

Окрім України двічі Різдво святкують ще у чотирьох країнах світу.