Щодо порушень законів Полтавською міськрадою розпочнуть слідство

09 лютого 2023 0
Дар'я Жученя
Тимчасова слідча комісія Верховної ради України доручила правоохоронцям розпочати слідство щодо можливих правопорушень Полтавської міської ради.

8 лютого у Полтавській обласній військовій адміністрації відбулося засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України. На ньому розглядали можливі порушення закону України у сфері розподілу гуманітарної допомоги, а також неефективного використання державного майна. Про це повідомляє інтернет-видання "Полтавщина".

Парламентську ТСК очолював її голова Сергій Козир. Комісію приймали начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін, керівники прокуратури, Служби безпеки України, Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань та Головного управління Нацполіції Полтавщини.

Також була присутня полтавська міська влада: мер Олександр Мамай, його заступник Валерій Пархоменко, керівниця "Інституту розвитку міста" Тетяна Татаріна, директор департаменту освіти Жанна Каплоух та її заступниця Леся Марталішвілі.

Найбільше питань у членів ТСК виникло до міської влади. Комісію цікавило питання економічної конкуренції під час закупівель харчових продуктів, можливих переплат під час закупівель тощо. На цю тему перед комісією виступив депутат міської ради Едуард Волков, розповівши про формування міською владою неякісних продрезервів, закупівлі продуктів з переплатами тощо.

Члени ТСК доручили правоохоронцям надати звіти про хід розслідування тих справ, які вже зареєстровані в Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань та відкрити нові провадження за фактом оприлюдненої на засіданні інформації.

Нагадаємо, що раніше меру Полтави вручили підозру у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення підрозділів Збройних сил України, вчиненому в умовах воєнного стану (ст. 114-2 Кримінального кодексу України). За рішенням Київського райсуду Полтави, міського голову не відсторонили від посади та не обрали йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

З цього приводу готують листи до Президента та депутатів місцевої влади, щоб негайно ввести в Полтавській громаді військову адміністрацію, а також до Вищої ради правосуддя щодо бездіяльності суддів. Про це 9 лютого повідомив нардеп Сергій Козир.