У Полтаві підвищили вартість на проїзд, але тариф може зрости ще

15 липня 2021 0
Тепер проїхатись у тролейбусі для полтавців коштуватиме шість гривень, а в автобусі – вісім. Сьогодні міськвиконком ухвалив рішення про підвищення тарифів на проїзд.


У Полтаві підвищили вартість на проїзд. Тепер у тролейбусі полтавцям доведеться платити за проїзд шість гривень, а в автобусі – вісім гривень. Діяти тарифи почнуть вже з цієї суботи.

"З підвищенням тарифів ми намагаємося добитися від перевізників якості та вчасного виконання своїх обов’язків і будемо це контролювати. Ми намагаємося зробити заміну транспорту, виводу з центральних частин міста малих маршруток, запровадження нових автобусів для комфортного перевезення по місту. Контроль буде виконуватися після введення електронного квитка", – прокоментував заступник міського голови з питань ЖКГ Євген Ричка.

Однак вартість проїзду може зрости ще.

"Ми одразу виступали проти цього питання. У цей тариф не закладений валідатор, диференційований тариф, на що міська влада сказала, що будуть розглядати це питання пізніше. Але коли будемо розглядати це питання пізніше, то вартість ще буде зростати", – сказав член виконавчого комітету Дмитро Бурмака.

Полтавці проти підвищення вартості перевезень.

"Все підвищується, куди ще проїзд підіймати? Ми ж не Київ, у нас не такі зарплати, щоб рівнятися по проїзду до них", – сказала полтавка Світлана.

"Приїжджали до мене родичі з Норвегії, то соромно було, щоб вони заходили в цей автобус. Дуже брудно, обірвано, зупиняються не там, де потрібно. І головне, не дають квитків! Кажуть не рентабельні, нерентабельні, а звідки знають, як немає квитків?" – сказала Лариса Скрипник, полтавка.

"Для Полтави це дорого, я беру по своїй невістці й синові, то це дорого", – сказала полтавка Ганна Мар’їна.

"Не дуже позитивно реагую, якщо чесно, я як молода людина, яка заробляє, можу це собі дозволити", – сказала полтавка Антоніна.

 У транспортному відділі запевняють, що якість перевезень покращиться.

"Послуги мають покращитися, бо перевізник укладає договір з виконавчим комітетом Полтавської міської ради. Згідно з цим договором, він має ці послуги покращити й виконувати вже зараз, сьогодні", – повідомив начальник відділу з питань транспортних перевезень та зв’язку Артем Іванюк.

Для того, щоб встановити справедливий тариф, треба знати скільки пасажирів перевозить той чи інший транспорт, та скільки витрачає перевізник на перевезення. У Полтаві ж вартість проїзду порахували неточно, каже експерт.

"Дійсно, збільшення тарифів тільки по компоненту, що збільшилися видатки, без чіткої визначеності скільки пасажирів їздить зараз та скільки будуть їздити у майбутньому, коли цей тариф ще буде діяти. Тобто без механізмів прогнозування пасажиропотоків, виглядає не дуже правильно", – повідомив Дмитро Беспалов, експерт з транспортного планування.

А щодо тарифів на проїзд в Україні. Найдорожчі перевезення у Львові, Вінниці та Києві. Там проїхатися маршруткою коштує 10 гривень. А от у Кривому Розі проїзд для містян безплатний.