У підручниках школярів залишили посилання на порносайт

20 травня 2021 0
У підручнику з української мови 10 класу замість статті про шкільний дрес-код, з'явилося посилання на порносайт. Все через застарілу адресу ресурсу або ж роботу хакерів. Батьки ж нарікають, що помилки є й в інших підручниках.

Саме таке посилання знайшов школяр у підручнику з українською мови. За такими книжками вже два роки навчаються й полтавські учні.

 "Ми проходили цю тему, але я не завжди раджу дітям використовувати QR-коди зі застарілою інформацією або послуговуватися певними сайтами. Тому що, сьогодні сайт є активним, завтра він заблокований, а післязавтра під ідентичною назвою може бути видана зовсім інша інформація", – повідомила вчителька української мови Наталія Тихоненко.

Автором підручника є відомий мовознавець Олександр Авраменко. У книжці є чимало посилань й на його власні відео уроки на YouTube. А ось про посилання на порносайт говорить наступне.

"Це був текст про дрес-код у школі. У темі підручника ми мали б обговорювати різні форми. Але у вересні 2020 року, через два роки цей сайт Новомиргорода перепрофілювався на порносайт", – розповів автор підручника Олександр Авраменко.

 Архів сайту, де тепер є порнографічні матеріали, справді показує, що раніше там публікувались новини про Новомиргород. Серед ймовірних причин некоректного посилання: застаріла адресу сайту міста або ж робота хакерів.
 "Коли сайт припинив свою роботу, домен був неоплачений певний час і хтось просто підхопив цей домен. Адже побачив, що там велика кількість трафіку й багато відвідувачів. Тому вони вирішили, що буде цікаво перевести цей сайт на інший ресурс, який ми зараз й бачимо", – розповів маркетолог Юрій Буділов.

А ось батьки нарікають, що подібні помилки трапляються не лише в підручнику з українською мови, а й в усіх інших книжках нового зразка.
"У книгах, які видаються для дітей взагалі не повинно бути жодних посилання, окрім сайтів державних органів влади. Зараз багато нових книжок мають QR-коди, найбільше таких посилань у підручниках інформатики", – розповіла представниця ГО "Батьки Кременчука. Полтавщина" Алла Заможська.

Наразі справою займається кіберполіція, а сайт з порнографічними матеріалами, який опублікували в підручнику досі не заблокували.