Підприємці вимагають відкрити непродовольчі ринки, попри зростання захворюваності на COVID-19

07 квітня 2021 0
Полтавські підприємці вимагають відкрити речові ринки та дати можливість працювати. Полтава перебуває у помаранчевій карантинній зоні й виплати у такому разі бізнесу не передбачені.


 Інфекційна лікарня Полтави заповнена хворими на коронавірус на 90 відсотків. Ситуація вкрай напружена, кажуть лікарі.

"Хворі, які потрапляють, багато в тяжкій формі, вони потребують кисневої підтримки. Й тенденції такої немає, що йде на зниження, навпаки йде на підвищення захворюваності", – повідомив лікар-інфекціоніст Роман Пономаренко.

Та попри постійне зростання захворюваності на коронавірус, підприємці просять відкрити Центральний непродовольчий базар.

Востаннє речовий ринок працював 2 квітня. Вже наступного дня люди на роботу не вийшли, тому що територію закрили на карантин.

"Вже двічі ходили до ОДА, двічі перекривали трасу. Це не дає жодного результату, нас не чують взагалі", – сказав підприємець Олександр Дропак.

"Ми перебуваємо у помаранчевій зоні, ми не підпадаємо під жодні виплати, і жодних соціальних допомог ми не отримаємо", – розповіла підприємиця Світлана Маценко.

 Держава має сплачувати підприємцям по вісім тисяч гривень, якщо регіон у червоній карантинній зоні. Також гроші підприємцям можуть сплатити з міського бюджету.

"Держава повинна була закласти ці кошти державному бюджеті, або у місцевих бюджетах. Й передбачити цю видаткову частину. Тому коли держава перекидає на місцеві бюджети цю функцію я вважаю, що це неправильно. У місцевому бюджеті на сьогодні немає коштів, щоб це компенсувати", – розповів перший заступник міського голови Полтави Валерій Пархоменко.

 У центрі міста підприємці шукають вихід із ситуації. Залишають номери телефонів на вітринах магазинів й чекають на покупців.

"Працюємо на доставлення, якщо потрібно. Телефонують люди, кажуть що потрібно, й ми доставляємо", – сказав підприємець Олександр Іванов.

На ринках важко дотримуватися карантинних вимог, кажуть у центрі громадського здоров'я.

"Зараз все ж таки головніше життя та здоров'я людей. Треба трохи потерпіти, дати можливість більшій кількості людей одужати", – розповіла виконувачка обов'язків директора КП "Центр громадського здоров'я Полтавської ОДА" Ніна Дурдикулиєва.

 Тож поки що продавці непродовольчих товарів лишаться без компенсації та без роботи щонайменше до 17 квітня.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення