З квітня держава компенсуватиме десять тисяч гривень за пологи

25 березня 2021 0
З 1 квітня держава оплачуватиме з бюджету 10 тисяч гривень за пологи, аби батьки не витрачалися. Хоча породіллям ще надають список покупок. А в Іспанії пологи повністю "покриває" страховка.

Тариф на пологи з 1 квітня підвищать до десяти тисяч гривень, раніше був вісім. Тобто з держбюджету компенсуються кошти за кесарів розтин, партнерські пологи, лабораторні дослідження, лікарські засоби, харчування породіль. Хоча деякі молоді матусі говорять, що є список товарів з яким треба йти до пологового будинку.

– За списком тільки стериліум, паперові серветки, пакети смітника. Ну вата ще, зеленка. Те, що стосується дитини, особистої гігієни. – Скільки на це витратили? – За списком. Не знаю, гривень 300-400, – розповіла молода мама Тетяна Заєць. 

Але всі процедури та самі пологи були безкоштовними. Хоча у 2016 році матусю просили внести благодійний внесок.

"Коли народжувала перший раз не платила нічого. Платила лише благодійний внесок – 700 гривень, наскільки я пам’ятаю", – додала мама Тетяна Заєць. 

Лікарі говорять, що самі пологи є безоплатними, окрім випадку, коли потрібно придбати додаткові ліки.

"Річ у тім, що багато медикаментів немає в національному переліку, які потребує породілля й вагітна", – сказала заступниця головного лікаря Перинатального центру Вікторія Ващенко. 

Деякі породіллі незадоволені умовами пологових будинків і тариф вважають невиправданим.

"Прикро мене вразило з усього перинатального центру – стан відділення для передчасно народжених дітей. А саме – ліжка. Там, де жінки мають лежати іноді кілька місяців, ліжка ніби у таборі, у поганому, радянському. Пообіцяла медикам, які там працюють, спробувати щось зробити з цим. Вони намагаються допомогти жінкам, як можуть, мені клали лист ДСП на ліжко", – розповіла мама Марина Марченко.

"Зламаних ліжок у нас немає. Якщо ліжко виходить з ладу, ми його не експлуатуємо. А ви ж розумієте, в кожного може бути своя причина, мені таке ліжко не підходить, вам на такому ліжку не зручно. Це ж лікарня, зручно тільки на своєму ліжку вдома", – відповіла заступниця головного лікаря Перинатального центру Вікторія Ващенко. 

Полтавка, яка проживає у Барселоні поділилася: у державному госпіталі народжувала безкоштовно за рахунок страхування.

"На обліку я стояла у державній поліклініці. УЗД, скринінги, аналізи, абсолютно все було безкоштовним. Народжувала я також у державному госпіталі, також абсолютно безкоштовно. Не просто появлення дитини, а й, взагалі, всі три дні, що провела у лікарні були чудовими", – розповіла мама Катерина Рябіченко.

"Це – моє ліжко, це – царське крісло для татуся нашого. Все підіймається, опускається. Моя перша вечеря. Нумо подивімося, що тут: цукіні з рибкою. Суп, бісквіти, крем-десерт", – зауважила молода мама Катерина Рябіченко. 

В Іспанії самі підприємства оплачують за своїх працівників соціальне страхування, куди входить і медичне забезпечення. Ціна залежить від кваліфікації: від 280 євро і вище на місяць.

Ірина Яременко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення