Майстрів, які продають вироби на вулиці Соборності, змушують сплачувати за містове

23 червня 2021 0
Майстрів, які щороку продають свою продукцію на вулиці Соборності, змушують сплачувати за містове по 531 гривні. Раніше майстри торгували безплатно. Тому нові тарифи митців не влаштовують, але якщо за місце не заплатити, то й торгувати заборонено.

Майстрів рукоділля, які продають свою продукцію на вулиці Соборності, змушують сплачувати за місце по 530 гривень на місяць. Сьогодні ж торгувати ніхто не вийшов. Анатолій Курочка продає свої вироби з дерева з 2015 року.

"У нас немає нічого: ні наметів, ні чогось іншого. Як ми можемо укладати договір на 500 гривень, якщо буде дощова погода? Людина заплатить ці кошти, а можливості працювати в неї не буде. Я вважаю, що будь-яка сума навіть гривня це неприємно", – розповів голова ГО "Мистецька Полтавщина" Анатолій Курочка.

З 23 червня майстри, які хочу тут торгувати мають укласти угоду з комунальним підприємством "Полтава-Сервіс". Якщо цього не зробити, то майстрів будуть виганяти з вулиці Соборності.

"Ми зробили економічне обґрунтування і вивели мінімальний платіж – 531 гривня за місяць у центральній частині міста. Якщо порахувати всіх підприємців це буде 13-15 тисяч гривень. Це буде заробітна плата двірника", – розповів керівник КП "Полтава-сервіс" Денис Поліщук.

В інших містах України майстри теж продають свої виробили. Наприклад, в Сумах цим займаються щодня, але за місце вони нікому не сплачують.

"Це вже традиційне місце для торгівлі. Таких працівників у Сумах одиниці. Для продажу вони не використовують додаткове обладнання, столи тощо. Скарги від жителів не надходить. Тому інспекція з контролю за благоустроєм міста контролює дотримання ними певних правил і все", – повідомила начальниця відділу пресслужби Сумської міської ради Ольга Семениста.

Вперше ярмарок із товарами handmade у центрі Полтави влаштували дев'ять років тому. За цей час у майстрів та міської влади жодних непорозумінь не виникало.