Весною на полтавців чекає здорожчання ціни на проїзд у громадському транспорті

26 листопада 2021 0
Міський голова Полтави повідомив, що до весни ціна за проїзд не збільшиться. Однак перевізники вважають, що підняти ціну вдвічі треба було ще кілька місяців тому, а полтавці до здорожчання не готові.


Весною у Полтаві зросте ціна на проїзд у громадському транспорті. Однак, голова Асоціації перевізників каже, що підняти ціну вдвічі треба було ще кілька місяців тому.

"Ціна на паливо зросла два місяці тому, відповідно вартість перевезень повинна була зрости два місяці тому. Якщо вартість палива зросла у тричі, значить вартість перевезень повинна зрости у двічі", – сказав голова асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко.

"Я думаю, що до весни точно підіймати не будемо. Безумовно на сьогодні при тарифі вісім гривень, газ був по 12 гривень, а коли зараз 36 чи 38 і тільки сидячі місця в автобусі, то перевізникам дуже важко. Тому ми теж повинні їх розуміти, на сьогодні ведуться перемовини", – розповів міський голова Полтави Олександр Мамай.

Минулого разу вартість проїзду у Полтаві підіймати у липні. До останнього здорожчання, за проїзд у тролейбусі треба було сплатити три гривні, а у маршрутці п'ять гривень.

Полтавці платити більше за проїзд переважно не готові, й кажуть, що стан транспорту не відповідає наявній вартості.

"Я не буду платити весною 16 гривень за проїзд. Я вважаю, що нормальна ціна це до 10 гривень, може шість, п'ять гривень", – розповів полтавець Ілля Кадучка.

"16 гривень це багато. Але ми теж розуміємо, що там працюють звичайні люди, яким треба годувати свої сім'ї, якщо олія коштує майже 70 гривень, то що таке вісім гривень", – сказала полтавка Анна Чех.

"Навіть весною я не буду готова платити 16 гривень, краще ходити пішки. Місто наше п'ять кілометрів, водії курять, в салоні брудно", – розповіла полтавка Тетяна Макуха.

"На мою думку, ціна на проїзд має бути вісім, максимум 10 гривень", – сказав полтавець Євген Чех.

 Близько сотні машин приватників наразі не виїжджають на маршрути, бо водіям невигідно возити людей.

"За 8 працюємо, але дуже тяжко. Я думаю, що гривень 12 має бути. Бо все дуже дороге. Запчастини дорогі, солярка дорога, в магазинах все дороге", – розповів водій Костянтин.

"Думаю, що вісім це не нормально. Вартість палива, й при нашому житті. Але у полтавців грошей немає, тому думаю, що більше навряд чи будуть робити. Якщо я перестану гроші заробити, то я не буду працювати", – сказав водій Анатолій.

Підстави для підвищення ціни на проїзд у Полтаві є, зазначає експерт.

"Що стосується наявності підстав для перегляду тарифу, вони безумовно є, і основним показником є зміна вартості палива. Що стосується вартості, то озвучена ціна у 16 гривень є завищеною, і є скоріше бажаною з боку перевізників, аніж те, на що насправді вони розраховують", – зазначив експерт аналітичного центру "Зміст" Дмитро Ткачук.

За оцінками експерта, кількість людей, які користувалися транспортом два роки тому й зараз зменшилася. Що також впливає на формування ціни за проїзд.