"Хочете – несіть квіти" – керівник пресслужби Полтавської міськради про "куций" портрет загиблого депутата-захисника

03 липня 2023 0
Максим Михайліченко
Очільник пресслужби Полтавської міської ради відповів на питання журналістів PTV про оформлення портрета загиблого депутата-військового, та про те, чому міськрада почала публікувати імена загиблих воїнів місяць тому.

3 липня у мережі з'явилися фотографії першого поверху Полтавської міської ради, де стоїть портрет загиблого воїна та депутата Юліана Матвійчука.

У соціальних мережах люди категорично та досить негативно сприйняли ставлення Полтавської міськради до полеглого депутата. Зокрема громада пропонувала оформити місце пам'яті квітами, портретом у гарній рамці та зробити місце з інформацією про бійця.

Ми взяли коментар в очільника пресслужби Полтавської міської ради Олександра Дедюхіна стосовно цієї ситуації.

Дедюхін сказав: "Портрет не може стояти зневажливо чи не зневажливо. Портрет стоїть, як вшанування пам'яті колишнього нашого депутата, людини, яка багато зробила для Полтави – Юліана Матвійчука. Якщо стоїть портрет – це значить, що він шанується, він з чорною стрічкою. Це є вшанування пам'яті. А меморіальна дошка, чи ще якісь.. там можливо квіти. Якщо комусь не подобається, що там немає квітів, він абсолютно може вільно принести туди квіти. І ми це зробимо, допустимо безумовно. Тому, якщо хтось хоче ще більше вшанувати пам'ять Юліана Матвійчука, він може це зробити … Я вам кажу ж. Портрет є портрет. Він же не лежить на землі, по ньому ніхто не топчеться ногами. Він стоїть на столі у вестибюлі міської ради і нагадує усім про депутата Полтавської (міської ради ред.), загиблого нашого героя. Якщо хочеться комусь ще його вшанувати більше – ніхто цього не заперечує".

Також ми спитали його з приводу того, чому про полеглих бійців з Полтави почали писати місяць тому, хоча журналісти просили про це від початку повномасштабної війни.

"Чому (рішення про публікацію імен – ред.) з'явилося так пізно – я вам не можу сказати. Але поява публікацій про похорона померлих пов'язана з тим, що прийшов новий керівник пресслужби, тобто я – Дедюхін Олександр Сергійович", - керівник пресслужби Полтавської міськради.

Але відкривши сайт Полтавської міської ради можна побачити публікацію про загиблого військового, що з'явилася 5 червня 2023 року, тоді як Олександра Дедюхіна, згідно з офіційним повідомленням, призначили головою пресслужби Полтавської міської ради 12 червня 2023 року. Тобто публікація з'явилася за тиждень до початку дій його повноважень.