Дружині загиблого полтавця Президент вручив орден чоловіка "Золота Зірка"

23 серпня 2022 0
Дар'я Жученя
Старшого лейтенанта Віталія Грицаєнка посмертно відзначили званням Герой України з орденом "Золота Зірка".

22 серпня на форумі "Захисники. Перекличка" Президент України Володимир Зеленський вручив дружині полеглого Віталія Грицаєнка Вікторії Грицаєнко та його сину орден "Золота Зірка". Про це повідомили у пресслужбі Офісу Президента України.

Форум відбувся в межах 5-го Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму "Там, де ми – там Україна".

Віталій Грицаєнко – старший лейтенант, заступник командира окремого загону спеціального призначення "Азов". Він був серед тих морських піхотинців, які одними з перших наприкінці лютого 2022 року прийняли бій, коли ворог намагався здійснити висадку морського десанту на узбережжі Азовського моря.

Унаслідок постійних обстрілів морпіхи ЗСУ зазнали значних втрат і були змушені відступити для проведення перегрупування. Бійці окремого загону спецпризначення "Азов", серед яких був і Віталій Грицаєнко, прикривали відхід побратимів і за 48 годин героїчно відбили чотири спроби висадки морського десанту противника. Після того його група неодноразово розбивала ворожі колони та зупиняла спроби прориву нашої оборони.

19 березня військовослужбовці "Азова", серед яких був і Віталій Грицаєнко, здійснили успішну нічну диверсійно-розвідувальну операцію в тилу противника, але під час запеклого бою Віталій загинув.

Окрім посмертної нагороди, чоловік мав медаль "За військову службу Україні" (2017), він отримав її за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов'язку.

Нагадаємо, що Сергій Волинський та Сергій Іванчук з Полтавщини потрапили до національного списку Forbes Ukraine "30 до 30".