Як місто та область готуються до збільшення кількості хворих на коронавірус

05 жовтня 2021 0
Вісім регіонів України підпадають під показники помаранчевої карантинної зони, деякі межують з Полтавською областю. Це може вплинути на зростання хворих і на Полтавщині. Торік на кордонах між областями влаштовували спеціальні пункти.





Полтавщина межує з регіонами, які вже наблизилася до показників помаранчевої карантинної зони. Наразі у місті дві лікарні приймають хворих на коронавірус. Доки заклади не будуть заповнені – нових не відкриють. Лікарі вже готуються до зростання кількості хворих. Наразі в обласній інфекційній лікарні понад 80 пацієнтів, всі киснезалежні.

"Я думаю, що на початок листопада ми матимемо постійно 15 тисяч хворих, які будуть поступати кожного дня по Україні. Опорні симптоми майже не змінилися це дихальна недостатність, температура підвищена, запалення легень, але в деяких хворих превалює ураження кишкового тракту – це розріджені випорожнення. Вакцинованих хворих один-два випадки на сто госпіталізованих ", – повідомив лікар Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Роман Пономаренко.

Новий штам коронавірусу став агресивнішим та має швидший перебіг. Влада міста та області запевняє, до підвищення кількості хворих готувалися ще з літа, коли в області фіксували поодинокі випадки хвороби.

"У нас третя міська лікарня, та що на Південному вокзалі, працює в режимі ковідної. Під другу хвилю у нас йде Центральна районна лікарня, там 70 ліжок. Під третю хвилю п'ята міська лікарня запланована, якщо виникне така необхідність це 130 ліжок", – сказав перший заступник міського голови Полтави Валерій Пархоменко.

"Ми готувалися, це було прогнозовано підвищення рівня захворюваності. Тому визначені першочергові лікарні для госпіталізації хворих. Їх у нас зараз 12 і є плани про збільшення кількості таких лікарень. Люди маски не вдягають, вони граються власним здоров'ям й здоров'ям оточення", – повідомила керівниця обласного центру громадського здоров'я Полтавської обласної ради Ніна Дурдикулиєва.

На початку карантину в березні 2020 на кордонах Полтавської області облаштовували спеціальні пропускні пункти, де чергували медики, які перевіряли стан приїжджих.

"Що стосується пропускних пунктів на кордоні області державною комісією це питання не розглядалося. Й розміщення таких пунктів станом на сьогодні не планується. Комісія готова до роботи, нічого несподіваного ми не очікуємо", – сказав тимчасово виконувач обов'язків директора департаменту з питань охоронної роботи цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Віктор Стеблянко.

На посилення карантинних обмежень впливає кількість хворих, кількість госпіталізованих, проведені тестування та заповненість ліжко місць. Рішення про перехід регіону до тієї чи іншої карантинної зони ухвалює комісія ТЕБ та НС.