У Полтаві за державний кошт будуть робити операції з трансплантації нирок

26 січня 2021 0
Полтавська міська клінічна лікарня потрапила до переліку закладів, в яких можуть трансплантувати нирки від донорів. Перевага надаватиметься живим родинним донорам, адже тоді ризик відторгнення нового органу мінімальний.

В цій операційній з весни будуть трансплантувати нирки. Наразі тут вже проводять операції на внутрішніх органах та судинах.

Згідно з рішенням Уряду, перша міська клінічна лікарня потрапила до переліку закладів, в яких можуть виконувати операції з трансплантації нирок.

"Пересадка нирки є стандартом в лікуванні пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю. У нас є всі технічні можливості: операційна, медичне обладнання, необхідні інструменти й лікарі наразі проходять стажування Запорізького центру пересадки органів", – розповів завідувач хірургічного відділення Володимир Подлєсний.

 При проведенні операцій перевага надаватиметься живим родинним донорам, адже тоді ризик відторгнення нового органу мінімальний.

"Ми спілкуємось з усіма регіонами України й найближчим часом ми будемо виконувати такі операції. Немає нічого тут такого складного: ні технічно, ні фахово, ні в забезпеченні", – розповів медичний директор Олександр Котовий.

Трансплантувати нирки будуть за державні кошти. Наразі заклад очікує на отримання сертифікації від Національної служби здоровʼя України.

Анастасія Абаніна, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення