Завдяки новій платформі українці зможуть отримати доступ до якісної медичної допомоги в усіх країнах Європи

05 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Новий сайт містить повну інформацію про медичні заклади, умови лікування, вимоги до правого статусу українця та навіть збирає інформацію про перекладачів-волонтерів для українців.

Днями відбулася презентація і запуск платформи "Treatment4Ukraine/ Лікування для України", яка покликана підтримати вимушених біженців з України та забезпечити їм належний доступ до медицини в низці європейських країн. Про це повідомила пресслужба Центру громадського здоров’я МОЗ України.

На новоствореній платформі усі бажаючі можуть знайти загальні вимоги до українців щодо перебування в певній країні, дізнатися як отримати доступ до послуг з охорони здоров’я, отримати інформацію про особливості щодо медичного страхування або зв’язатися із сімейним лікарем. Відповідно до задуму розробників інформація доступна за кожною країною окремо.

Також сайт надає інформацію про послуги для людей, які живуть з ВІЛ, лікують туберкульоз, гепатити В та С, а також перебувають на замісній підтримувальні терапії. Ці розділи містять інформацію про те, які сервіси є безкоштовними, а за які потрібно внести часткову або повну оплату, а також які ліки можна привезти з України для особистого використання.

Додатково вказано, які країни пропонують для українців послуги перекладу за допомогою волонтерських ініціатив, професійних асоціацій або безпосередньо в закладах охорони здоров’я.

Також, для наповнення сайту, команда розробників використовувала як відкриті джерела даних (вебсайти Міністерств охорони здоров’я, Міністерств внутрішніх справ, відділів з питань еміграції, портали Національних центрів громадського здоров’я, вебсайти міжнародних організацій у справах біженців, організацій, що надають юридичну допомогу; вебсайти неурядових громадських організацій, що допомагають людям, які живуть з ВІЛ, гепатитом В або С, туберкульозом, тим що потребують ЗПТ), так і надсилала особисті запити та налагоджувала комунікацію з представниками закладів громадського здоров’я, лікарень у низці європейських країн. Нині, за словами розробників платформи, наявна на сайті інформація охоплює абсолютно всі країни Європи.

Які розділи наразі є на платформі:

– загальні вимоги до українців щодо перебування у країні та їх правового статусу: як вид захисту можна отримати, як зареєструватися та де шукати допомогу;

– як отримати доступ до послуг охорони здоров'я, дізнатися про особливості медичного страхування або зв'язатися з сімейним лікарем;

– послуги для людей з ВІЛ, гепатитами В та С, туберкульозом, а також для тих, хто перебуває на замісній підтримувальній терапії.

"Ці розділи містять інформацію про те, які послуги безкоштовні, а за які потрібно внести часткову або повну оплату; які ліки та за якою процедурою можна привезти з України для особистого використання; де шукати заклади охорони здоров'я та лікарів; як оформити рецепт, щоб за ним видали необхідні ліки", - зазначили у пресслужбі.

Також розробники повідомили, що інформація не є сталою і буде оновлюватись відповідно до її актуальності та ретельно перевірятись командою проєкту.

Аби стати партнером платформи або надіслати власні скарги, зауваження чи пропозиції можна скористатись контактом для зворотного зв’язку: [email protected]