У Полтаві почали раніше вимикати освітлення на вулицях

26 травня 2021 0
Після 22:45 полтавцям доводить ходити вулицями з ліхтарем. А у комунальному підприємстві "Міськсвітло" говорять, що освітлення у місті вимикають, щоб зекономити. Своєю чергою, урбаніст радить встановлювати ліхтарі з датчиками руху.



22.45, місто освітлюють лише фари машин. Все через те, що в Полтаві почали раніше вимикати вуличне освітлення задля економії. Раніше світло вимикали опівночі.

"Сімнадцять мільйонів триста тисяч гривень спрямували на електроенергію для зовнішнього освітлення міста. Спрямованих коштів на цей час недостатньо. Тому, щоб коштів вистачило до кінця року, і ми не були боржниками. Було ухвалено рішення зміни графік освітлення, тобто на годину", – розповів директор КП "Міськсвітло" Юрій Міщенко.
Саме так полтавці й пересуваються містом. Або з ліхтариком в руках, або просто йдуть в суцільній темряві.

"Тільки-но йшли, і я вмикала ліхтарик на телефоні, тому не дуже зручно. Я помічала, що вимикають освітлення опівночі, а сьогодні чомусь раніше о пів на одинадцяту, трохи раніше", – розказала полтавка Катерина Кмитюк.

"До цього було довше, а зараз десь місяць вже немає нормального освітлення. Десь на годину раніше почали вимикати. Довше краще, щоб можна було погуляти з собакою", – сказав полтавець Олексій.

"Погане освітлення ввечері, нічого не бачиш й самій ходити страшно. Тільки в центрі по бруківці світло є, й там ходити нормально", – прокоментувала полтавка Неля Куцюконь.

Водії ж говорять, що центральні вулиці міста освітленні тому і їздити краще, а ось у дворах багатоповерхівок чи на околиці міста світла взагалі немає. Тому іноді пішоходів навіть не бачать.
"Гірше стало видно, ми звикли, коли освітлюють. Я особисто звик, коли на вулиці світло, а зараз звернув увагу, що немає освітлення. Тільки-но я їхав по Грушевського. Там пішохідний перехід, тому довелося ввімкнути дальнє світло, машин не було й гірше стало видно пішоходів", – розповів водій Євгеній.

"Погано видно, десь після десятої вечора вимикають й дуже багато темних вулиць. Останнім часом було таке, що не видно, особливо на Луговій або Червоний шлях. Темно і я нічого не бачу, якщо так, то взагалі туди не їду", – додав водій Віталій Герштун.

Аби подібних проблем не виникало, в місті повинні встановлювати ліхтарі з датчиками руху.

"Освітлення має бути постійне, адже рух є й в день, й вночі, й таксі їздять. На житлових вулицях краще використовувати електроносії з датчиками руху, які практикуються в деяких районах міста", – сказав урбаніст Павло Васильєв.

У Полтаві постійно ввімкнене світло залишиться на центральних вулицях міста. Тобто, де їздить громадський транспорт.