На 5 градусів вище від норми й лише 50 відсотків опадів: погода в жовтні у Полтаві була теплішою за норму

03 листопада 2020 0
Жовтень 2020 року був найтеплішим за останні 140 років. Про це повідомили кліматологи Центральної геофізичної обсерваторії. Вперше в Україні метеорологічне літо тривало так довго.

У Полтаві лише на початку листопада почалася осінь: з дощами та туманами. А от попередній місяць був значно теплішим, ніж у попередні роки.

"Чудова погода, ви ж бачите, можна ще погребтися. Одна робота – осіння. Дощі трохи заважають, але це нічого", – сказала жінка.  

"В останні роки стало значно тепліше, мені це подобається", – розповів чоловік. 

"Подобається. Краще така, ніж коли холодно", – прокоментувала жінка.

"Краще, коли більш тепло", – сказав чоловік.

"Осінь дуже хороша. І погуляти дає, і в ліс поїхати"– розповіла жінка.

У жовтні було достатньо сухо: опадів випало лише 50 відсотків від норми. Кліматичне літо цьогоріч завершилося лише у першій декаді жовтня. Лише тоді середньодобова температура стала нижчою за 15 градусів тепла. Однак середньомісячна була на 5 градусів вищою за норму. 

"Коли середньомісячна температура повітря перевищує норму на два-три градуси, можна сказати, що це надзвичайно теплий місяць. А коли він вищий за норму на пʼять градусів, то це просто небувало тепло. Місяць був більш подібним до вересня, ніж до жовтня", – сказала синоптик Олена Панченко.

Синоптики кажуть, що листопад також буде теплішим за норму – на два з половиною градуси. Щодо опадів, перша декада місяця буде сухою, однак температура поступово знижуватиметься. У середині місяця можливі перші заморозки.

Дарина Литвак, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення