Чому срібло чорніє і як це виправити: рекомендації ювелірів

27 вересня 2021 0
Почорніла срібна прикраса або столові прибори? І ви бажаєте надати їм колишнього вигляду? Тут поради по відновленню – дієві на 100 %.

Якщо у вас є срібні прикраси, але ви не носили їх якийсь час, ви можете помітити, що вироби з часом потьмяніли. Те ж саме може статися з набором столових приборів. Але не варто засмучуватися, все можливо виправити. Нижче описано, чому так відбувається і що з цим робити. Обов'язково вивчіть інформацію, це допоможе зрозуміти, що є причиною втрати блиску, і надалі не допустити повторень.


Причини потемніння срібла

Такий дорогоцінний метал, як срібло, темнішає в результаті окислення, вступаючи в реакцію з різними речовинами, з якими він контактує. Сам по собі матеріал не сильно хімічно активний, але реагує на:

  • сірководень (тьмяніє поверхня металу у вологому повітрі);
  • азотну кислоту, а при більш високих температурах також на концентровану сірчану кислоту і інші окислювачі.

Важливо! Всі дані речовини можуть бути знайдені в (забрудненому) повітрі, а також у воді. Реакція прискорюється вологими умовами і більш високою температурою. В таких умовах потемніють як кільця, так і сережки, браслети, ланцюжки, кулони і т. д. Але вироби з нанесеним захисним шаром з родію так швидко не потемніють і будуть довго блищати. Більше інформації тут https://gold.ua/ua/jewellery-articles/pochemu-serebryanye-izdeliya-cherneyut на Gold.ua.

Правила носіння срібних виробів

Ювеліри рекомендують знімати ювелірні прикраси зі срібла при:

  • роботі по дому;
  • митті посуду і рук;
  • нанесенні косметичного/лікувального крему, масок;
  • купанні в морі.

Ні в якому разі не можна носити прикраси в сауні або душі. Точно так само не рекомендується залишатися в срібних виробах під час сну або фізичних вправ. Оскільки натрій в вашому поті може пошкодити поверхню срібла і дорогоцінних каменів.

Найпростіше правило, яке слід запам'ятати: надягати прикраси – це останнє, що ви робите після того, як вимили посуд, нанесли макіяж і розпорошили парфуми. Різні жири і масла пошкоджують поверхню металу і дорогоцінних каменів. Побутова хімія може мати набагато більш стійкий і серйозний вплив на срібло, ніж звичайне окислювання, тому очищення може виявитися досить складним завданням.


Як зберегти срібні прикраси?

Найкраще зберігати срібло далеко від повітря, вологи, поту, косметики, хімічних речовин, парфумерії, лаку для волосся, хлорованої і морської води. Коли ви зберігаєте прикраси протягом тривалого часу, краще зберігати окремо від золотих екземплярів і особливо біжутерії. Контакт з іншими матеріалами може легко подряпати срібну поверхню, і хоча пошкоджень не видно неозброєним оком, це прискорить процес тьмяніння. Бруд легше прилипає до подряпаної поверхні, і зростає ризик нових реакцій.

В ідеальних умовах кожна прикраса знаходиться в окремій сумці з замком-блискавкою, з якої виходить повітря. Зберігайте прикраси далеко від прямих сонячних променів і надмірної вологості, бажано в темному і сухому місці.

Увага! Запам'ятайте, у вологих і теплих умовах срібло піддається окисленню, а сонячне світло може знебарвити різні дорогоцінні камені, пошкодивши їх колір.

Топ-3 рекомендацій по зберіганню коштовностей

Варто пам'ятати про три речі, які срібло ненавидить:

  1. Вологі умови (не можна залишати прикраси у ванній або неопалюваних приміщеннях).
  2. Шкіряні сумки і дерев'яні ящики (не зберігайте прикраси в матеріалах, які містять і/або затримують вологу).
  3. Середовище, насичене хімічними речовинами (перукарня, фабрика, кухня або інші приміщення з різними речовинами в повітрі).

Але навіть якщо ви добре зберігаєте срібло, воно все одно може потьмяніти. Іноді срібло темніє на шкірі людини, так як рідини організму і рівень натрію в поті дуже індивідуальні. Таким чином, чистка прикрас незамінна в разі, якщо ви знову захочете носити свої срібні коштовності. Їх чистку краще довірити досвідченим ювелірам, особливо якщо на оправі є вставка з каменів. У домашніх умовах очищення може не допомогти, а навіть нашкодити. Читайте блог.