У новобудові на Параджанова забудовник понад рік не може запустити ліфт

22 червня 2021 0
У новобудові на вулиці Параджанова, 5 люди понад рік живуть без ліфта. Все через те, що за цей час його досі не зареєстрували. Забудовник та управлінська компанія не можуть вирішити, хто має цим займатися.





Пішки на 9 поверх. В одній руці пакети з продуктами, в іншій – дитина. Через те, що ліфт у новобудові на вулиці Параджанова вже півтора року не запускають, жителям щодня доводиться додому підійматися пішки.

Будинок ввели в експлуатацію у березні 2020 року, але ліфт досі не працює.

"Ми тут живемо вже близько року. З першого на 9 поверх ми п'ять разів на добу підіймаємося пішки. Дуже тяжко йти на верх з маленькою дитиною та ще й з пакетами в руках", – розказала жителька будинку Марія Головкова.

Мешканці будинку писали звернення, як до компанії забудовника, так і до обслуговуючої компанії. Але безрезультатно.

"У нашому будинку проживають люди поважного віку, матусі з дітьми. І їм дуже складно підійматися на верхні поверхи. Нам навіть не обіцяють, коли ці ліфти будуть запущені. Сам забудовник на контакт не виходить. Ми надсилали листи в ЖЕК і до забудовника. Але відповіді ні від одних, ні від інших не отримали", – розповів Віталій Неминущий, представник ініціативної групи.

У компанії, яка утримує будинок, коментувати ситуацію відмовилися.

"Вибачте, але я коментарі не даю. До забудовника звертайтеся", – сказав Іван Горобець, директор ТОВ "ЖЕК Полтавського ДБК".

Проте у компанії-забудовника кажуть, що вводити ліфти в експлуатацію має балансоутримувач.

"Все в управлінську компанію. Будинок зданий в експлуатацію, які можуть бути коментарі? Ми побудували будинок, здали його. Ліфти встановлені, єдине, що вони мають бути підключені й мають бути укладені договір з компаніями", – прокоментував Максим Макаров, представник ТОВ "Полтавський ДБК"

Але за нормами, будинок має вводитися в експлуатацію разом з ліфтом, зазначає експертка з ОСББ.

"Це його прямий обов’язок, такий самий, як і забезпечити водовідведення, водопостачання, газопостачання тощо. Послуги реєстрації ліфта коштовні, і має сплачувати забудовник, не управлінська компанія, а саме забудовник", – сказала Лілія Якубовська, виконавчий директор ГО "ОСББ Полтава"

У випадку, якщо мешканці будинку так і не знайдуть спільної мови з забудовником, вони можуть звернутися до суду з позовом на компанію-забудовника.