На понад 25 тис. грн оштрафували начальника одного з відділів Полтавської митниці за одержання неправомірної вигоди

31 січня 2021 0
Тетяна Наказненко
Навесні 2020 року у Полтаві начальник одного з відділів Полтавської митниці одержав неправомірну вигоду від засновника ПП "Ромакс-Трейд" за безперешкодне митне оформлення транспортних засобів. За це службовця оштрафували на понад 25 тис. грн.

25 500 грн штрафу призначив Ленінський районний суд Полтави начальнику відділу митного оформлення №2 Полтавської митниці Державної фіскальної служби за одержання неправомірної вигоди. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Згідно з текстом вироку, приблизно в жовтні-листопаді 2019 року службовець під час зустрічі висунув вимогу засновнику ПП "Ромакс-Трейд" надати йому неправомірну вигоду за вплив на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного посту "Полтава" Дніпровської митниці Держмитслужби за безперешкодне митне оформлення транспортних засобів, які переміщувалися через державний кордон України. При цьому начальник відділу Полтавської митниці повідомив, що у разі ненадання неправомірної вигоди, будуть створюватися штучні перешкоди під час здійснення митних процедур щодо автомобілів, ввезених підприємством. Зокрема, затягування митного оформлення автомобілів шляхом коригування митної вартості, відмови в митному оформленні та вимагання додаткових документів щодо оцінки ринкової вартості автомобілів.

Службовець повідомив, що сума неправомірної вигоди буде складати 800 грн за автомобіль до 2009 року випуску, а за автомобілі, випущені з 2010 року, за окремою домовленістю.

Так, 17 березня 2020 року приблизно о 14:35, перебуваючи в автомобілі "Hyundai Tucson" поблизу будинку № 3 на вулиці Коваля у Полтаві, засновник ПП "Ромакс-Трейд" сказав, що має намір здійснити митне оформлення автомобілів "Opel Astra sports tourer" та "Skoda Fabia" на митному посту "Полтава" Дніпровської митниці Дежмитслужби. На це начальник відділу Полтавської митниці нагадав про надання йому неправомірної вигоди. Якщо ж він не заплатить, то службові особи вказаного митного поста скоригують митну вартість у випадку ненадання товарознавчих експертиз.

О 14:38 службовець зателефонував головному державному інспектору відділу митного оформлення № 1 митного поста "Полтава" Дніпровської митниці Держмитслужби та попрохав здійснити митне оформлення вказаних автомобілів. Після цього процедуру митного оформлення завершили, йдеться у вироку.

Далі 23 березня 2020 року приблизно о 16:54, перебуваючи в автомобілі "Hyundai Tucson" поблизу будинку № 5 на проспекті Миколи Вавілова у Полтаві, обвинувачений зустрівся із засновником ПП "Ромакс-Трейд" та одержав від нього неправомірну вигоду у сумі 3 400 грн. Тоді ж чоловіка і затримали.

Дії начальника відділу митного оформлення №2 Полтавської митниці Державної фіскальної служби органи досудового розслідування кваліфікували за ч. 2 ст. 369-2 (одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави) Кримінального кодексу України.

25 січня 2021 року прокурор та обвинувачений, за участю адвоката, уклали угоду про визнання винуватості.

Таким чином, суд призначив обвинуваченому штраф у розмірі 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім цього, з чоловіка мають стягнути на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз в сумі 19 287 грн.

фото: пресслужба ДБР