У центрі Полтави під час реконструкції площі знайшли речі, яким понад 150 років

16 листопада 2021 0
На території Полтавської обласної бібліотеки археологи вже майже тиждень проводять розкопки. За цей час знайшли понад п'ятсот знахідок. Датують їх кінцем 17 - початком 19 століття. Припускають, що на цьому місці був ярмарок або корчма.






У центрі Полтави, під час реконструкції обласної бібліотеки знайшли речі, яким понад 150 років: стародавній посуд, пляшки та монети.

За шість днів проведення розкопок археологи знайшли понад пів тисячі знахідок.

Знайдені речі археологи датують кінцем 17 – початком 19 століття.

"Ось іграшка "свистунець" – це коник, який досить характерний для Полтави. Це приємна знахідка для археологів. Адже вони, як діти", – розповів керівник Полтавської археологічної експедиції "Охоронної археологічної служби України" Юрій Пуголовок.

Сьогодні зранку археологи знайшли ще одну знахідку, а саме – скляну пляшку з-під парфумів 1880 років. 

"Ми спочатку знімаємо верхній прошарок міського сміття 20 століття, а потім проходимо культурний шар, тобто старіші нашарування", – сказав студент Полтавського національного педагогічного університету історичного факультету Костянтин Бурчак.

Окрім дрібних знахідок археологи знайшли й залишки споруди, якій щонайменше 190 років. Історики припускають, що це корчма.

"Тут є залишки попелу та вуглинок. Коли ми прибирали об'єкт ми побачили шар 25-30 сантиметрів попелу. Будівля була зроблена повністю з дерева, можливо сталася пожежа", – додав студент Полтавського національного педагогічного університету історичного факультету Костянтин Бурчак.

На місці знайдено й речі, які були завезені із-за кордону. До прикладу, посуд в якому розливали мінеральну воду, яку добували на кордоні з Німеччиною.

"І звісно монети. Ця нам трапилася найраніше на розкопі 1731 року та найпізніша 30-х років 19 століття. Це мідна та срібна монети. Вона розроблялась для польських земель, які потрапили на той час під вплив Російської імперії", – повідомив керівник Полтавської археологічної експедиції "Охоронної археологічної служби України" Юрій Пуголовок.

Археологи також припускають, що на цьому місці могли проводити ярмарок.

"На початку 19 століття це вже були квартали міста, а наприкінці 17 століття це не дуже регулярна забудова, але вже передмістя. Ці знахідки очікуванні і є оригінальні речі, тому що шинки або їх рештки не завжди знаходять", – наголосив директор Полтавського краєзнавчого музею Олександр Супруненко.

Наразі розкопки на території Полтавської обласної бібліотеки вже на фінальному етапі.