В країні зросла вартість на хліб. Чи буде підвищуватися ще?

27 вересня 2021 0
В Україні зібрали рекордну кількість зернових – понад 45 мільйонів тонн, зокрема на Полтавщині – 1 мільйон 260 тисяч. Однак ціна на хліб зросла на понад 20 відсотків. Економіст говорить, що це обумовлене підвищенням тарифів на комунальні послуги.




Від 15 гривень за півкілограмову буханку. Цього року ціна на хліб зросла на 5 гривень з хлібини. І це попри те, що в Україні зібрали рекордну кількість зернових – понад 45 мільйонів тонн, зокрема на Полтавщині – майже півтора мільйона.

"Зерна багато, підстав для подорожчання немає, з наявного зерна. По нашій лінії все в порядку, виростили, зс чабезпечили, на 200 відсотків вистачає, щоб забезпечити хлібом область", – сказав заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Олег Палій.

Зростання обумовлене здорожчанням ціни на комунальні послуги, говорить економіст.

"Це паливно-енергетичні носії, які складають значну частину у структурі собівартості й ми бачимо динаміку до зростання. Також заробітна плата підвищилася з нового року, яка також вкладається у собівартість", – зазначила економістка Юлія Самойлик.

На полицях магазинів ціни на хліб різняться: все залежить від борошна та ваги самого виробу.

Наприклад, за таку хлібину можна віддати близько 15 гривень.

Попри високу вартість полтавці запевняють, що все однаково будуть купувати хліб.

"Білий дорожче, а з’їдається швидше. Купи і вже немає. Чорний на довше вистачає. Купуємо білий раз на 8-10 днів, буханку хліба", – зауважив полтавець Владислав Ващінський.

"Я вважаю, що хліб, який не буде, можна брати. Він же нормальний. Навіть по моїй пенсії 3 тисячі гривень, батон – 14 гривень, мені вистачить на два дні", – сказав полтавець Володимир Григорович.

"Не влаштовують ціни, дуже різко піднялися, ми за ними не встигаємо", – додала полтавка Світлана.

"Виходить, що береш раз на 2-3 дні. Такі булки беру часто", – розповів полтавець Микола Харитонович.

Аби не купувати хліб у магазині, його можна спекти самостійно. Для цього потрібні закваска, борошно, сіль, вода та олія.

"300 грамів житнього, 600 – пшеничного, вийде 900-950 грамів хлібу. Не завжди вгадаєш, як триматиметься борошно. Сьогодні мені хочеться темного хліба. Тому додам трохи солоду", – розказала господарка Світлана Приходько.

Потім тісту потрібно настоятися близько 8 годин. А вже спечений хліб можна їсти протягом двох тижнів, псуватися він не буде. Собівартість буханки в один кілограм обійдеться до 20 гривень.