З січня в усіх магазинах мають видавати фіскальні чеки

20 грудня 2021 0
Верховна Рада не відтермінувала обов'язкове введення касових апаратів для підприємців. Тож, з 1 січня їх застосування стане обов'язковим для ФОПів других-четвертих груп. Підприємці нарікають, що це може призвести до вимушеного збільшення цін у магазинах.





Вже з січня в усіх магазинах покупцям мають видавати фіскальні чеки при покупці.

Це – Ліна Кривоколіско. Вона є приватною підприємицею вже понад 25 років. Через введення реєстраторів розрахункових операцій вона може зазнати збитків.

"Я змушена буду підняти ціну, але чорні ФОПівці ціну не піднімуть і стануть більш конкурентно спроможними за мене. Мої люди підуть до нього купувати, тому що вони в нас голосують грошима, а не фіскальним чеком. Їм не він потрібен, а якісний товар за доступну ціну", – розповіла підприємиця Ліна Кривоколіско.

Тепер усі товари будуть фіксуватися у податковій й будь-яка помилка може призвести до штрафів.

"Наразі ми приймаємо готівку, або ж люди можуть розрахуватися через термінал. Люди зараз дуже люблять розраховуватись картками", – додала підприємиця.

Поруч з підприємицею розташований великий мережевий магазин, де видають фіскальні чеки.

Для представників мікробізнесу проблемним є те, що з введенням фіскальних касових апаратів потрібно винаймати додатковий персонал.

"Якщо у середнього та великого бізнесу є можливість адмініструвати цю фіскалізацію, тобто у них можливо є бухгалтери, касири, працівники для кодування товару. То у мікробізнесу таких працівників немає", – зазначила член Альянсу РОМБ Леся Золотарьова.

Попри ймовірне підвищення цін у ФОПівців, з введенням фіскальних чеків покупці можуть бути впевнені в якості товарів.

"Встановлення таких реєстраторів розрахункових операцій вимагає для внесення в базу товарів обов'язкової сертифікації всіх товарів. Тобто наявності всіх супровідних документів, як це передбачено законодавством", – розповіла фінансистка Людмила Свистун.

"На мою думку, це не призведе до надходжень до українського бюджету податків від малого бізнесу, а збільшить навпаки на них тиск, що своєю чергою збільшить їх рівень витрат у вигляді корупційних складових", – розповів податковий консультант Яків Гольдарб.

На думку народної депутатки України це може призвести до зменшення кількості роботоздатного населення в Україні.

"Переважна більшість депутатів вважає, що касові апарати потрібно застосовувати, бо це буде надійним засобом боротьби з контрабандою. Ми вже бачимо сьогодні відтік робочої сили найбільший за останні 11 років. Переважна більшість людей приймуть рішення і перестануть працювати в Україні", – розповіла Народна депутатка України Ніна Южаніна.

Наразі більшість приватних підприємців виписують лише товарні чеки.