Як у Полтаві відзначили день захисників та захисниць України

14 жовтня 2021 0
14 жовтня в Україні відзначають День захисників і захисниць країни.У центрі міста зранку влаштували урочистий марш, а на території Музею важкої бомбардувальної авіації відкрили стелу загиблим полтавцям, які були учасниками АТО та ООС.



14 жовтня в Україні відзначають День захисників і захисниць країни. Це свято започаткували сім років тому.

Зранку у Полтаві на вулиці Соборності влаштували марш до якого долучилися учасники АТО та ООС.

 "Я пам'ятаю щодня. Прокидаюсь і пам'ятаю, а цей день зробили для добровольців, щоб показувати людям себе та надихати інших своїми діями", – сказав захисник Олег Хоменко.

Поряд із чоловіками на захист Батьківщини стають жінки, які пліч-о-пліч із захисниками служать на передовій.

 "Є жінки у такій самій фізичній підготовці, як і чоловіки. Які теж готові воювати, стояти в порядку і це свято загалом для всіх", – розповіла захисниця Олександра Принцева.

За минулу добу на Сході країни російсько-окупаційні війська десять разів порушували режим припинення вогню, з них один раз із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

"Інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення, в порівнянні з попередньою добою, зросла. Підрозділи Об’єднаних сил тримають ситуацію під контролем та продовжують виконувати визначені завдання з відсічі й стримування збройної агресії", – повідомив речник командування Об’єднаних сил Віталій Мартич.

 Окрім Дня захисника та захисниць України, 14 жовтня ще відзначають Покрову Пресвятої Богородиці та День українського козацтва.
 "Ще нікого не вітали, але хотіли б привітати свого двоюрідного брата. Він служив в зоні АТО і вже повернувся. Коля, вітаю тебе зі святом".

 "Кого-кого? Мене вітали. А ми друзів вітали. Хотів би привітати всіх захисників та захисниць".

– Кого сьогодні вітали зі святом? запитали ми.
Не знаю. Кого ми вітали? Ми тільки йдемо вітати своїх знайомих, – відповіли полтавці.

"Чоловіка вітала, а він мене з днем захисників та захисниць України та з Покровою".

 "Своїх однокласників, щоб було здоров’я і щастя в сім’ї".

"Вітали взагалі всіх і вас теж вітаємо".

День захисників та захисниць України почали святкувати з 2014 року, а 2015 році цей день став офіційно неробочим.

 "Саме цього дня в 1942 році було засновано українську повстанську армію. Хтось може з цим не погодитися, але це залишається фактом. Особливого значення цей день набув під час загострення війни на Сході. Тому саме цей день і було обрано", – розповів культуролог Євген Савісько.

 Також сьогодні на території Музею важкої бомбардувальної авіації відкрили стелу загиблим полтавцям, які були учасниками антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил з 2016 року.